Part Forana 01/09/2020

Infraestructures avalua els danys ocasionats per la tempesta als pobles de la Tramuntana

Banyalbufar va ser un dels pobles més castigats pel temporal de dissabte passat, sobretot a la carretera que travessa el municipi

Ara Balears
2 min
El conseller Iván Sevillano durant la visita a Banyalbufar./ CONSELL DE MALLORCA

PalmaEl conseller de Mobilitat i Infraestructures, Iván Sevillano, s'ha desplaçat aquest dimarts a Banyalbufar per conèixer l'estat de les carreteres i avaluar els danys ocasionats pel temporal que va obligar a tancar durant més de 24 hores el tram de la Ma-10 que travessa el municipi. Banyalbufar va ser una de les zones més afectades per la tempesta de vent i pluja de dissabte passat. El batle del municipi, Mateu Ferrà, ha acompanyat el conseller insular durant el recorregut.

Les tasques de neteja continuen aquest dimarts en diferents indrets de la carretera per part de l'equip d'emergències del Departament de Mobilitat i Infraestructures, format per una vintena de persones. La via va quedar tallada al trànsit des de dissabte fins dilluns a migdia entre els quilòmetres 75 i 80. També va quedar interrompuda la circulació de la Ma-1100, entre el quilòmetre 0,16 i l'1,4, a l'altura de la cruïlla de la granja d'Esporles, que connecta el tram afectat amb la Ma-10.

A més dels trams esmentats, les fortes ratxes de vent i la pluja intensa varen afectar altres vies que són titularitat del Consell. La carretera que uneix Palma amb Valldemossa (Ma-1110) va quedar tancada al trànsit durant una hora i mitja per la caiguda d'un pi. Emergència en carreteres va actuar igualment a la zona de sa Pedrissa pel despreniment d'una roca de grans dimensions que dificultava la circulació.

També aquests equips varen intervenir en alguns trams inundats pel desbordament de torrents o la formació de bassiots. En concret, a la carretera entre Muro i Inca (Ma-3500), a l'altura de l'enllaç amb Consell (Ma-13); a la carretera Ma-1022, que uneix l'autopista de Ponent (Ma-1) amb el Port d'Andratx, i al ramal de sortida de Cala Figuera (Ma-1).

Els Bombers de Mallorca continuen fent feina, amb dos efectius del parc de Sóller, mobilitzats al Port des Canonge per reobrir, juntament amb l'Ibanat, un camí d'accés a un habitatge. S'espera que aquest sigui el darrer dia d'intervencions si no hi ha cap denou.

El conseller Iván Sevillano ha agraït "a les brigades d'emergències de carreteres, com també a les empreses de manteniment, l'agilitat en la feina i la implicació enorme per restituir la normalitat a les vies com més aviat millor. En poc més de 24 hores ja les teníem totes obertes de nou. Igualment vull mostrar el meu suport als veïns afectats pel temporal i als diferents municipis. Hem d'aconseguir sí o sí que l'Estat declari la zona catastròfica per poder donar-los la cobertura i ajuda que necessiten". El conseller ha recalcat que, "tot i que encara no han arribat les ajudes pel temporal Glòria, confii que el govern central concedeixi aviat la declaració de zona catastròfica, perquè de motius, n'hi ha".

stats