El mercat i les tavernes han centrat la campanya d'enguany a Pol·lèntia

S'ha excavat un nivell de destrucció de final del segle III dC

Les excavacions de la campanya de 2019 a la ciutat romana de Pol·lèntia (Alcúdia) s'han centrat, per una banda, en el fòrum de la ciutat amb excavacions al mercat ('macellum'), a la fortificació bizantina i a les tavernes (botigues i tallers) al nord del fòrum. D'altra banda, s'ha excavat a la necròpoli de Can Fanals al sud de la ciutat i al Camp d'en França en un carrer i pòrtic, segons ha explicat el codirector del projecte, Miquel Àngel Cau.

Els resultats han estat "espectaculars" a les tavernes al nord del fòrum, on s'ha excavat un nivell de destrucció de final del segle III dC. "A l'interior d'una taverna destruïda per un incendi s'han trobat nombroses ceràmiques i objectes de bronze espectaculars", ha comentat Cau.

A la necròpoli de Can Fanals s'han excavat tombes intactes amb aixovars, entre els quals destaquen vasos de vidre i ceràmiques. Per primera vegada, a més, s'ha iniciat l'estudi sistemàtic del territori que envoltava la ciutat romana, cosa que permetrà conèixer millor l'evolució de l'ocupació humana al voltant de Pol·lèntia.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha visitat aquest dimecres la zona on s'ha investigat i ha agraït la feina feta pels centenars de persones que participen en les excavacions.

La consellera ha destacat la importància de "conèixer i reconèixer el patrimoni per conservar-lo i saber del nostre passat" i ha recordat que, a banda de les campanyes d'excavacions, el Consell té un equip fent feina tot l'any per realitzar tasques de manteniment, la preparació de les campanyes d'excavació i adequació de materials.

Cent participants

La campanya d'excavacions a Pol·lèntia s'ha desenvolupat durant el mes de juliol amb la participació d'un centenar de persones. Les intervencions han estat possibles gràcies al Consorci de la ciutat romana de Pol·lèntia, format per l'Ajuntament d'Alcúdia, el Consell de Mallorca, el Govern balear i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, ICREA, Universitat de Barcelona, Universitat de La Laguna, Universidade Nova de Lisboa, University of Portland, ArchaeoSpain i estudiants d'arqueologia i voluntaris.

L'equip està dirigit per Miquel Àngel Cau (ICREA i Universitat de Barcelona), Esther Chávez (Universitat de La Laguna) i Catalina Mas (Universitat de Barcelona).