Contaminació
Part Forana 09/11/2022

Sóller ha registrat aquest dimecres nivells de contaminació 60 vegades superiors als recomanats per l'OMS

El batle, Carlos Simarro, diu que "és un mal menor, perquè prové del fum de les cremes agrícoles"

2 min
314337614 3218928461755211 7987867370576066485 n

PalmaL'organització Sóller per l'Aire, que mesura la qualitat de l'aire amb una xarxa d'onze sensors, ha anunciat aquest dimecres que el municipi ha registrat nivells de contaminació 60 vegades superiors als recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Concretament, l'OMS considera que les partícules contaminants no han de superar els 5 mil·ligrams per metre cúbic, mentre que avui el municipi solleric ha arribat als 300. El portaveu de Sóller per l'Aire, Barry Byrne, qui fa dos anys que analitza la qualitat de l'aire al municipi, ha explicat que aquestes xifres són pròpies de ciutats industrialitzades. "Avui a Delhi els nivells de partícules per metre cúbic no superaven els 190 mil·ligrams, mentre que a Sóller quasi els duplicàvem", apunta Byrne.

Aquests alts nivells de pol·lució no són un fet aïllat, sinó que Sóller els registra durant molts matins de l'hivern, fet que ha generat les queixes reiterades de l'Associació. Segons Byrne, la principal causa és la suma de dos factors. Per una banda, la gran quantitat de cremes de poda que generen grans quantitats de fums i, per l'altra, el fenomen meteorològic de la inversió tèrmica que es produeix a Sóller. Aquests dos fets generen la combinació perfecta per disparar els nivells de contaminació, ja que la inversió tèrmica provoca que els gasos i fums es concentrin en les capes més baixes de l'atmosfera sense possibilitat de dispersar-se, i per això augmenta considerablement la densitat de partícules contaminants en l'aire que respiren els veïnats. Així ho ha estat denunciant Sóller per l'Aire durant els dos darrers anys, sense obtenir el suport municipal.

Precisament, en declaracions a l'ARA Balears, el batle, Carlos Simarro, ha assegurat que "això no és contaminació, és un mal menor perquè el fum prové de restes naturals", referint-se al fet que no és igual de perjudicial el fum de les cremes de poda que el generat pels cotxes. Davant aquesta situació, des de l'associació demanen que l'Ajuntament ofereixi una alternativa a les cremes de poda o que en reguli els horaris per evitar que amb la inversió tèrmica es quedin atrapats. De fet, Byrne remarca que "el problema no són els focs agrícoles, el problema és la contaminació atmosfèrica. El debat no és si cremar o no, el debat és vetllar per la salut dels veïns". De moment, des del Consistori no s'ha pres cap mesura.

Solucions

No obstant això, l'agrupació municipal Podem Sóller -actualment a l'oposició- sí que s'ha pronunciat al respecte. La seva portaveu, Catalina Pizà, ha explicat que "fa un any demanàrem a l'Ajuntament que compràs dues biotrituradores i les posàs al servei de la ciutadania, per tal de reduir les cremes de poda i, en conseqüència, la contaminació", però encara no ho han fet. El partit presentà una moció que instava l'Ajuntament a adquirir, amb doblers provinents del superàvit de 2020, aquesta maquinària.

stats