Part Forana 04/04/2017

El sobiranisme recorda Guillem Riera, l'artiller que frenà l'armada borbònica al port de Manacor el 1715

Obra Cultual Balear i Assemblea Sobiranista li reten un homenatge a Portocristo

M. Barceló
2 min
Participants a l'homenatge i ofrena floral dedicada a Guillem Riera, davant la torre des de la qual defensà l'illa dels invasors borbònics.

PortocristoEtzibà tantes canonades als tres vaixells de l'armada francesa aliada dels Borbons, que intentaven envair Mallorca durant la guerra de Successió, que al final un d'ells rebentà i el matà. Guillem Riera era un artiller manacorí que el 15 de gener de 1715, després de la caiguda de Barcelona, des de la torre del Serral dels Falcons al port de Manacor, frenà el primer intent de desembarcament i avisà les milícies mallorquines, i a cop de canó va fer retrocedir les tropes invasores, que trigarien una parell de mesos a dur a terme un segon intent d'invasió.

La seva heroïcitat ha estat recordada aquest dimarts al mateix indret on la seva lluita deixà petjada. Jordi Caldentey, president de l'OCB-Manacor, ha posat la figura de Guillem Riera dins la memòria col·lectiva i ha subratllat la importància d'aquells episodis per "reivindicar l'ensenyament de la nostra història", i ha recordat els segles "en què fórem un estat sobirà". "No és cap caprici ni cap quimera. Convé saber d'on venim per saber on anam", ha dit en la seva intervenció a l'esplanada de la històrica torre de Portocristo. De com 30 homes milicians amb trabucs i ballestes feren fer marxa enrere als vaixells de guerra borbònics amb 300 soldats francesos s'ha passat als contrastos vigents de tracte i desigualtat que, segons el sobiranisme, aplica el govern central de Madrid a segons quins territoris del regne espanyol.

Cristòfol Soler, d'Assemblea Sobiranista, ho ha recalcat en el seva intervenció per commemorar la mort de Guillem Riera, "un home que comença a lluitar sol just veure arribar els tres vaixells, en el context d'una societat que aleshores defensà la llibertat del nostre poble, tot sabent el que havia passat a Barcelona" amb la seva caiguda l'11 de setembre de 1714.

Soler ha fet una defensa dels "valors del voluntarisme i la solidaritat per defensar un futur des de les nostres arrels". En acabar, ha recordat que històricament "Espanya neix unitària i ho serà sempre, amb la mentalitat d'una sola nació", concepte a través del qual, ha dit Soler, "Espanya es queda amb els nostres recursos". El cant de 'La Balanguera' ha posat fi a la trobada de memòria i homenatge a Guillem Riera, acte que enguany s'ha duit a terme per segona vegada.

stats