Part Forana 01/12/2021

La Serra de Tramuntana a través dels amants de la fotografia

Ja es pot visitar l'exposició del certamen que commemora el desè aniversari de la Serra, Patrimoni de la Humanitat

2 min
Una de les fotografies premiades

Els amants de la fotografia han plasmat la seva particular visió de la serra de Tramuntana i fins dia 7 de gener es podran veure a Puguipunyent les 12 instantànies guanyadores de la IV edició del Certamen de fotografia Serra de Tramuntana. Enguany, el concurs s'ha titulat '10 anys Serra de Tramuntana. Ahir i Avui', fent referència a la celebració del desè aniversari de la distinció de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha inaugurat aquest dimecres l'exposició, que es traslladarà després a altres municipis de la serra. En aquesta edició les imatges han posat la mirada tant en els elements de la Serra que s'han mantingut immutables amb el pas del temps com en aquells que han evolucionat i l'han fet mereixedora de la inscripció com a Paisatge cultural de la Unesco.

Les dotze instantànies premiades es podran visitar fins al 7 de gener a Puigpunyent i posteriorment a altres municipis de la Tramuntana. "Aquest concurs ens ajuda a difondre els valors de la Serra com a paisatge cultural que hem de continuar mantenint vius», ha assenyalat Cladera, qui també ha remarcat el fet que "hem de preservar la Serra, però també dinamitzar-la per garantir-ne el futur. Perquè la Serra és de tots i tots feim Serra".

Els guanyadors s'han repartit en diferents categories. 'La Serra intacta', que plasmava la visió històrica del lloc i que ha guanyat Dídac Faus Momparler; la 'Vida a la Serra', sobre la biodiversitat: els humans, animals i plantes que conviuen dins l'espai, que ha estat per a Bartomeu Fiol Obrador; 'Transformació de la Serra', que posa l'èmfasi en l'impacte humà i que ha guanyat Marc Marco Ripoll i 'Refugi a la Serra', que dota de protagonisme les possessions, llogarets o torres de defensa i que ha guanyat Txema García Laseca.

Com a la resta d'edicions el certamen ha tngut la col·laboració de l'Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears (Afonib) que s'encarreguen de l'assessorament tècnic a les fotografies i que també han format part del jurat, juntament amb el director insular de Territori, Miquel Vadell, i el periodista i guia cultural Joan Carles Palos.

En total han participat en aquest certamen 333 fotografies, una mostra de la consolidació i l'interès que genera aquest concurs.

Aquesta exposició forma part de l'agenda d'actes organitzada pel Consell, com les visites emblemàtiques, les rutes culturals guiades i el tast a la Serra, que continuaran l'any 2022. Entre les activitats d'aquesta agenda hi havia l'estrena de la pel·lícula Correnties, la inauguració d'un dels molins de Galatzó, el cicle de conferències de Paisatges Culturals, circuits de curses infantils Serra de Tramuntana, etc.

stats