Part Forana 07/04/2019

Sencelles acull unes jornades sobre Memòria democràtica i Església

Es reclama una major accessibilitat dels historiadors als arxius eclesiàstics

M. B.
2 min
Imatge dels membres de la taula rodona que tancà les jornades.

SencellesLa Fundació Mn. Bartomeu Oliver, l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura han organitzat aquest cap de setmana al Casal de Cultura Can Garau de Sencelles les I Jornades Societat i Església des d'una perspectiva històrica. L'encontre entre religiosos i historiadors ha servit per aprofundir en el paper que ha tingut la religió en la història contemporània.

Segons el coordinador d'aquestes jornades, que han tingut lloc entre divendres i dissabte, "la trobada cerca obrir una línia de treball de recerca i de debat entre historiadors interessats a confrontar treballs, aprofundir fonts, transferir coneixements i generar un ambient dinàmic i modern en tot allò que està relacionat amb creences, emocions i accions que tenen un rerefons religiós, d'indiferència o antireligiós".

La primera jornada es va obrir amb 'Otra Iglesia, sacerdotes republicanos: el caso de Hugo Moreno López', del professor Antoni César Moreno Cantana, de la Universitat Complutense de Madrid. El va seguir 'Els caputxins i l'atenció pastoral als sentenciats a mort durant la Guerra Civil i la postguerra', de fra Valentí Serra de Manresa. La conferència de Manel Suàrez, 'El paper de l'Església a les presons durant la repressió a Mallorca', i el posterior debat tancaren la primera diada.

Aquest dissabte, Miguel Àngel Dionisio Vivas encetà la segona jornada amb la conferència 'El cardenal Isidre Gomà: mediador entre la Iglesia española i la Santa Sede (1936-1937)'. El missioner dels Sagrats Cors Josep Amengual i Batle tractà sobre 'Víctimes, martiri i canonitzacions: llums i ombres". Gabriel Alomar Serra parlà de Cándido Fernández i Jeroni Alomar, 'Dos rostres de l'Església'.

Per part seva, Antoni Capellà Trobat presentà la projecció del seu documental 'Les campanes no tocaren a mort (2018)' i tancà les jornades una taula rodona sobre Jeroni Alomar Poquet i l'actitud de la jerarquia catòlica. Hi participaren Bartomeu Mestre, Celestí Alomar i Gabriel Alomar Serra. "La necessitat que l'Església obri més els seus arxius per facilitar la tasca als historiadors és una de les grans conclusions d'aquestes jornades", segons el coordinador, Pere Fullana.

stats