Publicitat
Publicitat

El sector del vi mostra a Felanitx la seva preocupació per la 'Xylella'

Tècnics, productors i polítics debaten a la Casa de Cultura sobre la propagació del bacteri

La preocupació per l'avanç sense control de la plaga del bacteri 'Xylella' pels cultius d'ametlers de les Illes no només afecta petits i grans productors de fruita seca. També ha calat entre el sector vitivinícola, després d'haver-se'n detectat la presència a algunes finques de vinyes de les Balears.

Aquest dimecres, la Casa de Cultura de Felanitx va acollir una taula rodona col·loqui sobre la 'Xylella fastidiosa', organitzada pel Centre Cultural de Felanitx i la Denominació d'Origen Pla i Llevant i Vi de la Terra. La xerrada pretenia informar sobre l'abast de la plaga i les eines que cal emprar per combatre-la. La 'Xylella' s’ha estès pel camp mallorquí, afectant principalment plantacions d’oliveres, en major mesura ametlers i, de moment, en menor grau la vinya.

A la reunió, per a la qual quedà petit l'auditori del Centre Cultural, hi assistiren  els professors de la Universitat de les Illes Balears Margalida Gomila i Miguel Ángel Miranda, que van parlar sobre els vectors de la 'Xylella', els seus hàbitats i el procés de propagació que segueix la plaga. El tècnic de fitopatologia de la Conselleria d’Agricultura Diego Olmo va explicar com actua la aquest bacteri a l’interior de la planta i el cap de servei d’Agricultura, Andreu Juan, va insistir a donar pautes de bones pràctiques agrícoles per combatre'l.

Prevenir l'entrada del bacteri

Els conferenciants van destacar "la prevenció com la millor eina" per combatre la plaga i van insistir en "la necessitat de mantenir els conreus ben cuidats i llaurats", així com en la importància de desbrossar la vegetació que hi creix cada primavera. De fet, tots els tècnics participants van coincidir a subratllar la relació directa que hi ha entre l’aparició de la 'Xylella' i la deixadesa que els camps pateixen des de fa molts anys.

A la xerrada van assistir unes 120 persones, la majoria gent del món de l’agricultura i vinaters pertanyents a la DO Pla i Llevant i Vi de la Terra. També hi va ser present el director general d’Agricultura i Ramaderia del Govern, Mateu Ginard, que va contestar moltes de les preguntes que el públic li va formular. A la reunió va quedar clara la necessitat que el món rural es mentalitzi que, ara per ara, la indústria fitosanitària no té productes per combatre la plaga i que la prevenció és la millor fórmula per contenir-la.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF