Part Forana 31/08/2017

Santanyí reclama infraestructura per millorar la qualitat de l'aigua

L'Ajuntament es queixa de la manca de resposta del Govern a les demandes municipals

M. Barceló
2 min
Ajuntament i Govern han mantigut algunes reunions per debatre el problema de l'aigua.

SantanyíLa deficient qualitat de l'aigua per a consum humà a Santanyí ha fet que l'Ajuntament reclami de bell nou una resposta per part del Govern a les seves propostes de millora que recull el Pla de Gestió de la Demanda dels Recursos Hídrics de Santanyí (PGDRHS), aprovat el 2015. En el marc d'aquest pla local, ja s'està acabant la redacció del projecte de connectivitat de xarxes, que ha de permetre dur aigua de qualitat a la zona dels Llombards des de la canalització de Santanyí. També es té previst disposar d'un dipòsit de 100 m3 en reserva, en cas d'avaria a la xarxa. Aquestes dues actuacions tenen un pressupost de 500.000 euros.

Emperò, segons el batle, Llorenç Galmés, els plans municipals no troben resposta del Govern pel que fa a les demandes d'arribada d'aigua de qualitat, fetes des de començament de la legislatura actual: o bé executant el projecte de xarxa de distribució aprovat pel mateix Govern i que apareix en el Pla Hidrològic de les Illes Balears de l’any 2015 –que preveu l’arribada d’aigua de bona qualitat des de sa Costera– o bé permetent la instal·lació d’una dessaladora per als municipis de Santanyí, Campos i ses Salines.

Demanda d'una potabilitzadora

Segons explica el batle del municipi, Llorenç Galmés, "la manca de resposta per part del Govern de les Illes Balears és exasperant; l’Ajuntament fa dos anys que demana finançament a través de l’impost d’estades turístiques per a la instal·lació d’una planta pilot potabilitzadora al nucli de Santanyí, sense rebre a dia d’avui resposta favorable".

L’Ajuntament recorda que, segons ha publicat la Direcció General de Recursos Hídrics aquesta setmana en l’anunci de la consulta pública per a la revisió anticipada del Pla Hidrològic de les Illes Balears, gairebé totes les aigües subterrànies de la zona del Migjorn de Mallorca presenten un mal estat tant quantitatiu com qualitatiu. És per aquest fet que la problemàtica de la mala qualitat de l’aigua és una situació estesa que afecta diversos municipis, on s’està subministrant aigua no apta per al consum humà per la manca de pous amb aigua de bona qualitat.

Una dessaladora per al Migjorn

Santanyí insisteix a instar el Govern autonòmic a emprendre mesures per tal de solucionar aquesta problemàtica. Algunes d’aquestes solucions serien l’arribada de la xarxa d’abastiment en alt o bé la instal·lació d'una dessaladora a la zona del Migjorn que distribueixi aigua de qualitat en els municipis que presenten el règim hídric més sec de l'illa.

Tot i la feina que es realitza des del Consistori, el batle ha remarcat la necessitat d’emprendre mesures d’envergadura fora del marc competencial municipal per tal de trobar una solució definitiva a la manca de qualitat de l’aigua de consum.

stats