Part Forana 25/04/2019

Per Sant Marc, caragols a la taula

Els restaurants de cuina autòctona en serviran aquest dijous milers de racions

M. Barceló
2 min
El calderons de caragols són l'estampa culinària del dia de Sant Marc.

VilafrancaEls caragols són els protagonistes culinaris de Sant Marc, amb l'aval del refranyer popular que recull tot un rosari de dites sobre aquest mol·lusc de terra. Aquest dijous, a moltes llars no hi mancarà una bona greixonera de caragols perquè, segons la tradició, menjar-ne aquest dia evita ensurts de caràcter cardiovascular als comensals.

La majoria de restaurants de cuina mallorquina presenten aquest dijous el plat per excel·lència del dia de Sant Marc. Amb carn i patata, amb salses de tot tipus, amb cansalada..., els caragols es poden preparar de moltes maneres. Des de fa dies molts restauradors es proveeixen per a la jornada especial.

El punt de Mallorca on més se'n despatxen és el bar Es Cruce, a Vilafranca, on se'n serveixen entre 10.000 i 12.000 racions, una cinquena part al mateix restaurant i la resta per endur-se. En un sol dia, unes quatre tones de caragols passen pels fogons del restaurant més famós de Mallorca.

Al mateix Pla de Mallorca, Sa Creu a Petra i Ses Torres a Ariany també se sumen a la festa. Al restaurant de Petra, a l'eix viari entre Inca i Manacor, per a avui se'n preparaven prop d'una tona. Muro, Sineu, Sant Jordi o els restaurants de cuina mallorquina de Gènova són altres punts que per Sant Marc reben una allau de gent.

Demanda desbordant

La demanda de caragols a Mallorca és tan elevada que la vintena de granges de les Illes dedicades a la producció i venda d'aquest producte no tenen capacitat per atendre-la. Sevilla i Lleida són els punts de referència del major proveïment per aquestes dates. Pel mes d'abril, els productors de caragols fan el seu agost.

No tothom que menja caragols passa pels restaurants. A molts pobles amb uns voltants rústics prou prolífics en aquests mol·luscos, la gent sol aprofitar les pluges d'abril per anar-ne a cercar i omplir la caragolera. Però enguany les pluges no han aparegut d'hora i se n'han capturat pocs a foravila. Per tant, els plats de caragols casolans seran enguany gairebé un luxe.

A preus d'entre 10 i 12 euros/quilo, segons qualitat, els caragols bovers (els més carnosos), vinyal, moro, cristià, de garriga, jueu, de camp..., seran els reis de la taula. La seva càrrega nutricional en magnesi; sodi; ferro; fòsfor; vitames A, B3, B12 i C, i la poca presència de greixos, els converteixen en una font saludable més de la cuina mediterrània.

stats