Part Forana 09/10/2020

L'Ajuntament de Sant Llorenç ret homenatge a les víctimes de la torrentada del 2018

Just dos anys després de la tragèdia que assolà el Llevant mallorquí, el consistori ha donat les gràcies als voluntaris que es desplaçaren fins al municipi a ajudar els damnificats en un acte commemoratiu

T.riera
2 min
Acte davant l'Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar./ T.R.

ManacorEn el dia que es compleixen dos anys de la torrentada que va afectar greument Sant Llorenç des Cardassar, l'Ajuntament de la localitat ha homenatjat les 13 víctimes mortals d'aquella tragèdia. El Consistori al complet ha estat present en un acte en el qual el batle, Mateu Puigròs, ha llegit una nota d'agraïment als voluntaris que es desplaçaren per ajudar els damnificats i, posteriorment, s'ha fet un minut de silenci. El Consistori també ha fet una ofrena floral simbòlica amb 13 roses blanques.

Després de l'acte en memòria de les víctimes, el Consistori ha fet un ple extraordinari protagonitzat per la decisió de nomenar Rafel Nadal Fill Adoptiu del municipi i per les exigències de l'oposició. Nadal es desplaçà a Sant Llorenç els dies posteriors als fets, com gran part de la comunitat del Llevant, per ajudar els damnificats amb les tasques de neteja de les més de 400 cases afectades. L'equip de govern ha iniciat l'expedient per nomenar el tennista Fill Adoptiu, i ha comunicat la intenció, més endavant, de posar el seu nom a un carrer del municipi.

Durant el ple, la regidora del PP, Manuela Messeguer, ha assenyalat que "aquests actes estan molt bé, però després de dos anys ja està bé de dol" i que "és hora de posar-se les piles i fer feina i exigir al Consell que deixi de posar traves" a l'hora de concedir doblers o actuar. Messeguer ha instat l'equip de govern a actuar amb "responsabilitat i contundència", ja que "des de la torrentada del 89 no s'hi ha actuat". A més, la regidora ha criticat que dos anys després encara s'estigui treballant en un pla de seguretat municipal per l'actuació eficaç i coordinada dels diferents cossos de seguretat. Mateu Puigròs ha respost que "hem fet el que hem pogut i el que hem sabut" i que comparteixen la mateixa preocupació.

Actuacions de l'Ajuntament

D'ençà de la torrentada, l'Ajuntament de Sant Llorenç ha fet diferents estudis i projectes amb l'objectiu de millorar la seguretat dels ciutadans en el cas de tornar a viure una situació similar. De moment, s'han destinat 2,9 milions d'euros a l'adquisició de 21.529 metres quadrats repartits entre 20 parcel·les sensibles a la inundació.

En un dels estudis, es varen identificar 56 zones conflictives, 42 de competència municipal i 12 de competència del Consell. Dels de competència municipal ja se n'han executat 23 i dues es troben en tramitació administrativa, mentre que dels que estan sota la responsabilitat de l'administració insular, no se n'ha arreglat cap, de moment.

Inoperància del Consell

L'Ajuntament va presentar quatre projectes bàsics al Consell per minimitzar els efectes d'una altra possible torrentada. Ara com ara, cap s'ha executat. D'això s'ha queixat la regidora Manuela Messeguer durant el ple extraordinari d'aquest divendres. El batle Mateu Puigròs també reclama "celeritat" en els tràmits i assenyala que "ara tots els estudis estan fets, no hi ha controvèrsia sobre el que s'ha de fer ni cap excusa". Els projectes fan referència a l'ampliació de la capacitat del torrent de les Planes a la part que es troba sota la variant Ma-15 i a altres actuacions a diferents ponts del nucli.

stats