Part Forana 05/04/2022

Entitats veïnals i ecologistes s'oposen a una possible nova urbanització a Portocolom

El nou Pla General permetria construir habitatges al nucli històric de sa Capella

ARA Balears
2 min
Zona urbanitzable de sa Capella a Portocolom

Salvem Portocolom, Terraferida i la nova Plataforma Ciutadana Som Portocolom han sol·licitat formalment a l'Ajuntament de Felanitx que descarti una nova urbanització a sa Capella, al nucli antic de Portocolom. Aquestes entitats varen presentar un total de 35 al·legacions al Pla General de Felanitx (PGOU) i demanen que s'aposti per la rehabilitació d'habitatges i la preservació del sòl rústic, i que s'evitin futurs creixements sobre sòls no transformats.

Així, una de les actuacions que figuren en el PGOU, i que més polèmica han causat, és la nova urbanització proposada a la zona històrica de sa Capella. Per les entitats, més enllà del nombre d'habitatges projectats, es farà créixer el nucli "a costa d'urbanitzar un espai rural ben conservat i aferrat a la zona protegida" de s'Algar i es Riuetó. Els ecologistes i veïns defensen que un pic oberts nous carrers aquest espai podria continuar creixent en futures modificacions, "cosa que seria desastrosa per a Portocolom".

De fet, en el seu argument recorden que en aquesta zona s'han catalogat un conjunt de coves subterrànies de rellevància internacional i que sumen diversos quilòmetres de galeries espectaculars i que ja tenen diverses figures de protecció.

D'aquesta manera, les entitats creuen que s'haurien de fer canvis substancials al Pla General, ja que "és possible que l'actual revisió del PGOU sigui la darrera que es pugui emprendre en molt de temps, potser en dècades".

ARCA també vol protegir sa Capella

Cal recordar que l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) també va presentar al·legacions al pla de l'Ajuntament per tal de protegir aquesta zona. En concret, defensa la regulació per prohibir que es puguin dur a terme activitats d'oci i restauració a la primera línia de sa Capella. Segons l'entitat, s'ha dissenyat el pla perquè a la mateixa zona s'hi puguin fer habitatges plurifamiliars, però el lloc té una figura urbanística que inclou la conservació dels valors històrics i mediambientals.

El PGOU de Felanitx

L’Ajuntament de Felanitx ja va anunciar que han arribat un total de 383 al·legacions del Pla General (PG) i el Pla d'Ordenació Detallada (POD) presentades durant el període d’exposició pública i en el qual han participat 1.264 persones. Pel que fa al nucli de Portocolom, se n'han recollit 116.

Per part seva, el batle del municipi es va comprometre a tirar endavant les revisions, ja que "no hi ha cap impediment que digui que aquesta aprovació inicial està compromesa", va dir en roda de premsa.

stats