El rostoll cobreix part del patrimoni històric de Vilafranca

El pou de Son Pere Jaume i la primera casa del poble són propietat pública i estan totalment abandonats

El pou de Son Pere Jaume i la caseta de Son Pere Jaume són dos elements patrimonials públics que fa 400 anys foren el punt de partida per a la creació del poble de Vilafranca que actualment estan completament abandonats per l'Ajuntament i el rostoll els fa gairebé invisibles des del camí del mateix nom.

Aquesta situació fa que molts veïns hagin expressat la seva indignació pel poc interès municipal a conservar els símbols històrics de la fundació de la vila, que l'any que ve complirà el seu quart centenari.

La caseta de Son Pere Jaume, considerada el primer habitatge del terme, fou adquirida i restaurada per l'Ajuntament a principi dels anys 90. El pou sempre ha tingut un caràcter públic i aleshores se'l va dotar amb un passadís per ser visitat, ara totalment intransitable, com ho són també l'era i la caseta del predi de Son Pere Jaume.

Altres elements patrimonials que s'estan deteriorant són el pou Viguet, també de caràcter públic, i el molí Nou, que és privat. Es tracta del darrer molí fariner que hi ha, i només en queda la torre, que ja ha perdut la teulada i s'està esbucant davant la desídia de l'Ajuntament.

Jaume Català, actual portaveu de MÉS, a l'oposició, ha recordat que "en diverses ocasions hem demanat, sense èxit, a l'equip de govern –Partit per al Poble– que presentàs el projecte de compra i restauració del molí Nou al pla de repartiment del fons de l'Impost de Turisme Sostenible".

Tots aquests elements formen part del catàleg de patrimoni històric del municipi, aprovat de manera provisional el 2011, però que en vuit anys no ha fet cap passa per arribar a l'aprovació definitiva.

La directora insular de Patrimoni del Consell, Kika Coll, va visitar a principi d'any Vilafranca per avaluar la situació del patrimoni públic, completant un seguit de visites a la majoria dels municipis de Mallorca.

Per la seva banda, segons ha pogut saber ARA Balears, l'Ajuntament va demanar la setmana passada una subvenció a Mallorca Rural per atendre les necessitats de restauració de diversos elements patrimonials, entre els quals hi ha tant el pou com la casa de Son Pere Jaume. L'Ajuntament s'ha compromès a completar la neteja dels punts d'interès històrics en els propers dies.