FESTES D'ESTIU MASSIFICACIÓ
Balears 30/06/2013

Les revetles de Mallorca, sota el risc de morir d'èxit

Els ajuntaments es debaten entre suspendre les festes o blindar el poble amb Policia

Ander Zurimendi
3 min

PalmaLes revetles de Mallorca corren un risc: morir d'èxit. Només així s'entén l'anunci, conegut aquesta setmana, que tant ha sorprès en els ambients juvenils de l'illa: la suspensió de la revetla de Biniali, que fins ara acostumava a ser el tret de sortida de les nits d'estiu a la Part Forana.

I és que, malgrat que el calendari de festes estigui ben atapeït fins a principis de setembre, l'afluència a les revetles s'ha disparat tant que els batles de la Part Forana parlen ja de "massificació". La veritat és que els milers de joves que omplin les festes locals acaben per convertir-les en una macrobotellada. Fins i tot hi ha colles d'al·lots que ni arriben a entrar al poble, sinó que resten als aparcaments dels afores del municipi fent festa pròpia.

I és aquí on comencen els problemes més greus, segons els batles. Bàsicament, de brutor associada al consum d'alcohol, com ara les restes de la botellada escampades per camps, i les restes d'orina pertot, fins i tot en parets de cases particulars.

Per aquest motiu, un bon grapat d'ajuntaments han començat a blindar els seus pobles per les revetles. La principal actuació ha estat l'increment de la presència dels agents de les respectives policies locals, que controlen els accessos en cotxe al terme municipal. I, sobretot, la creació de perímetres policials entorn de la plaça on es fa la revetla, a fi de prohibir-hi l'accés dels joves amb botelles d'alcohol duites de fora.

Aquest punt els estalvia tant esforç en neteja com les queixes dels bars locals, els quals lamenten ajudar en l'organització de les festes patronals per després veure com no repercuteix en els seus ingressos.

De fet, Biniali ja havia aplicat aquestes mesures en anys anteriors, malgrat que no deuen haver tingut l'èxit desitjat, si enguany han decidit suspendre directament la revetla. A més a més, aquest llogaret de Sencelles havia provat de prohibir aparcar els cotxes a la carretera, però només aconseguí controlar els trams de via més propers als accessos al municipi.

Els ajuntaments, per tant, es debaten entre aplicar un blindatge del municipi o cancel·lar els actes més populars de les festes d'estiu.

Controls d'alcoholèmia

També cerquen solucions supramunicipals, com intensificar la presència de controls d'alcoholèmia de la Guàrdia Civil a les entrades dels municipis. I no només establint-los a l'alba, per 'caçar' els joves que se'n van del poble després d'una nit de festa, sinó des de primera hora del vespre, de manera que siguin ben visibles per als cotxes que hi arribin. D'aquesta manera, els joves seran conscients que, quan parteixin, podrien ser aturats i haver de bufar.

L'altra estratègia dels ajuntaments és evitar posar facilitats per a l'arribada de jovent de fora del poble. O sigui, que Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), de manera extraordinària, no noliegi trens en horari de matinada. De fet, són molts els municipis ubicats al llarg de la línia de tren Palma-sa Pobla i Palma -Manacor que han demanat a la Direcció General de Transports del Govern balear que no habilitàs aquestes serveis de tren especials. I malgrat reconèixer que és una manera d'evitar que els joves agafin el cotxe quan se'n van de festa, s'eviten així que milerr hi aterrin. De fet, l'habilitació de trens nocturns ha estat una reivindicació habitual de les joventuts dels partits polítics d'esquerres. Sense gaire ressò, és clar.

Tot plegat, ha fet que fins i tot els municipis s'hagin vist obligats a suspendre algunes festes que en els darrers anys havien agafat molta embranzida, com ara la Flower Power, que té lloc a Alaró i que alguns anys s'ha cancel·lat; i encara més anomenada tenia la festa Studio 54, de sa Pobla, que se suspengué definitivament l'any passat. Com a contrapartida, es passà a celebrar la vetlada un dia entre setmana (talment com ho farà Biniali, que trasllada la revetla a dimarts).

També queda l'exemple d'Esporles, que l'any 2011 aturà la revetla de Sant Pere (que precisament se celebrava ahir vespre) pel risc d'incidents provocats per l'allau de gent. L'Ajuntament de Marratxí suspengué, el mateix any, una actuació de discjòqueis en previsió que derivàs en problemes de protecció civil. Així mateix, Pollença estudià suspendre part del programa de les festes de l'Alborada l'estiu de 2011 a causa de la mateixa massifiació de persones externes al poble.

Els llogarets

Ara bé, els indrets amb més problemes per controlar l'arribada del jovent són els llogarets, on la pressió humana pot multiplicar moltes vegades la població pròpia. És el cas de Biniali (de 200 habitants, pertanyent a Sencelles) i Pina (del terme municipal d'Algaida), darrerament amb festa massiva.

stats