Part Forana 26/09/2019

El 60% de residus retirats a la mar balear per Medi Ambient són plàstics

En 15 anys, el Servei de Neteja del Litoral ha recollit 2.236 tones de residus amb les seves embarcacions

M. Barceló
1 min
Material recollit per una de les barques de neteja a Portocristo.

Portocristo"Vèncer la lluita contra els plàstics és cabdal per assegurar no només la conservació de la mar, sinó del planeta sencer", ha assegurat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, durant el recorregut pel litoral de Portocristo amb les embarcacions de neteja, i en el marc de la Setmana del clima.

Mir ha explicat que el Servei de Neteja del Litoral de l'Agència Balear de l'Aigua, que depèn de la Conselleria, ha recollit de la mar balear un total de 2.236 tones de residus, 700 de les quals són plàstics. "En relació amb el volum, fins al 2018, el plàstic representa el 60% de tot el que s'ha recollit durant les 16 campanyes en les quals el servei de neteja ha funcionat", expliquen des de la Conselleria.

L'esforç en solitari de Balears per garantir la conservació de la mar "és insuficient", ha remarcat Miquel Mir, i s'ha compromès a reclamar a la Unió Europea una major implicació en la lluita contra els plàstics. "Ningú pot defugir la seva responsabilitat", ha insistit, i ha recordat que gran part dels plàstics que arriben a la costa de les Illes procedeixen del nord d'Àfrica.

Balears està a l'avantguarda de la lluita contra el plàstics, ha dit el conseller, i ha lamentat que la Llei de residus aprovada la passada legislatura, com a eina principal, hagi estat impugnada pel govern estatal. El conseller ha valorat de manera positiva el paper que té el jovent en l'auge del debat sobre com afrontar el canvi climàtic.

De l'actual campanya de neteja, que duen a terme 30 embarcacions a tot l'Arxipèlag, ha destacat les 64 tones de residus retirades fins a avui, la meitat de les quals són plàstics.

stats