La reparació de la xarxa d'aigua de Manacor evita perdre'n 1.000 m3 al dia

La fuita de líquid, des de l'inici de la campanya l'estiu passat, ha baixat un 15%, segons l'Ajuntament

La SAM, l’empresa municipal que gestiona la captació i el subministrament d’aigua a la ciutat de Manacor, ja recull els fruits de la campanya de detecció i reparació de fuites d’aigua a la xarxa de distribució de Manacor. Amb les actuacions per eliminar fuites, que han començat aquest estiu, s'ha evitat la pèrdua de 1.000 metres cúbics al dia, o el que és el mateix: un milió de litres d'aigua, que és el que poden transportar 100 camions d'aigua i el líquid que pot contenir una piscina olímpica, segons ha explicat la regidora i presidenta de la SAM, Maria Antònia Sansó.

"Durant els mesos d'estiu i en les darreres campanyes, s’han eliminat moltes fuites i podem dir que la meitat de la xarxa està revisada i sanejada. Les fuites majoritàriament responien al trencament de les escomeses, les canonades que uneixen la xarxa particular de cada habitatge amb la xarxa general, i s’han pogut arreglar sense gaires problemes", explica el gerent de la SAM, Francesc Grimalt. I és que l'empresa municipal que gestiona l'aigua a Manacor també ha posat en marxa campanyes per localitzar les fuites d’aigua de la xarxa amb un aparell detector que funciona a través de sons.

També s'ha demanat la col·laboració als veïns per estalviar aigua i per afrontar la sequera d'aquest estiu. "Des de l'Ajuntament, hem fet un esforç per millorar l'eficiència de la xarxa de distribució d'aigua de Manacor, una feina que volem continuar fent. I per això, des dels departaments municipals implicats, s'estan coordinant projectes per modernitzar la xarxa d'aigua de la ciutat de Manacor", ha explicat la regidora, Maria Antònia Sansó. Des de la SAM es calcula que ja no es perd el 55% del cabal d'aigua que s'injecta a la xarxa, i que el cabal que es perdia s'ha reduït en un 15%, "en només uns mesos de feina", afegeix el gerent, Francesc Grimalt.

Aquesta no serà l'única obra que s'impulsarà des de l'Ajuntament per millorar la xarxa pública de Manacor. "La xarxa actual es va començar a construir en la dècada dels 70, i necessita reformes; per convertir-la en una xarxa d'aigua moderna i eficient, i quasi excel·lent, hem d 'ordenar-ne els sistemes i dividir-la en sectors", expliquen des de la SAM. Una actuació que necessita obres importants i que està en fase de preparació. Amb el mapa sectoritzat per barris de les canonades de distribució d’aigua es podran instal·lar comptadors en cada sector per poder controlar pèrdues d’aigua en el futur.

Des de la SAM, a més, es recorda que s'estan acabant les obres de rehabilitació del dipòsit d'aigua elevat, situat al barri del Serralt. L’estructura del dipòsit ha necessitat reparacions que han consistit en una neteja i en el sanejament de les parts deteriorades de formigó; en la reposició, després, del material perdut i, finalment, en l'aplicació d'una capa de pintura de protecció. El cost total d’aquesta obra ronda els 50.000 euros i continuarà amb la modernització de tots els elements del recinte: els dipòsits baixos, les casetes que serveixen de magatzem, el sistema elèctric i el tancament.