Part Forana 07/11/2019

La reforma del teatre Principal d'Inca pateix una segona paralització de les obres

La Fundació rescindirà el contracte a la constructora perquè incompleix els terminis i exigeix un sobrecost d'1,4 milions d'euros

M. Barceló
2 min
El 20 de setembre de 2016 es presenta el segon projecte de reforma del Teatre Principal.

IncaEl projecte de reforma del teatre Principal d'Inca s'enfronta a una segona paralització de les obres, que havien de concloure el 31 d'octubre. Segons l'Ajuntament, l'adjudicatària de les obres, Vías y Construcciones, ha demanat incrementar 1,4 milions el pressupost del projecte per fer front a uns sobrecostos, a la qual cosa no ha accedit la Fundació Teatre Principal.

La primavera del 2016, ja es va rescindir un primer contracte a Dragados y Coexa per haver aturat les obres de manera unilateral i no complir els terminis. Aleshores, només se n'havia executat un 10%.

En aquesta segona aturada, l'obra ha avançat fins a un 75%, però havia de ser entregada a començament d'aquest any. Llavors es va prorrogar deu mesos perquè es va localitzar un pou del segle XVIII dins el recinte, cosa que obligà a rectificar el projecte. Recentment, la constructora, que ja havia incrementat el cost de l'obra amb 400.000 euros, ha fet una segona valoració i ha exigit a l'Ajuntament 1,4 milions més, que cal afegir als 3,7 milions de licitació.

Finançament europeu

L'obra disposa d'una subvenció del 50% de fons Feder de la UE i els retards posaven en perill cobrar-la, perquè no es complia la data de conclusió del projecte. L'Ajuntament ha intentat ajustar terminis per no perdre l'ajuda europea, que ja va patir el sotrac de la primera paralització el 2016.

Segons ha explicat la primera tinent de batlia, Maria del Carmen Oses, que aquest dijous ha presidit la reunió extraordinària de la Fundació, els tècnics municipals reconeixen una obra extra per valor de 240.000 euros, lluny dels 1,4 milions que demana Vías y Construcciones.

Pròrroga

"Hem acordat iniciar la rescissió del contracte davant el xantatge a què ens sotmet l'empresa. Convocarem una nova licitació d'obra, tenint en compte que en queda pendent un 25%", ha explicat Oses, que s'ha mostrat confiada a tenir el projecte acabat el març del 2021, "una vegada que hàgim aconseguit una pròrroga del fons Feder". L'acord aprovat per la Fundació no ha tingut cap vot en contra dels partits representats en la reunió.

El teatre Principal, construït el 1913, es va tancar el 2008 per manca de seguretat i se'n va preparar la reforma, amb un increment de la seva capacitat. El 2016 el projecte es va rectificar i s'hi adjuntà una sala polivalent per a 154 espectadors. La sala principal del recinte té una capacitat de 627 places. L'estrena del nou recinte queda fixada per a la primavera del 2021.

stats