Part Forana 31/03/2021

Redexis instal·la gas a tots els carrers d'Alcúdia menys als veïns del passeig marítim

Aquesta via no depèn de l'Ajuntament sinó d'Autoritat Portuària de les Balears

2 min
Imatge aèria del Port d'Alcúdia

AlcúdiaRedexis ha instal·lat gas de ciutat a tots els carrers del d'Alcúdia –inclosos els del nucli d'Alcanada–, però n'ha exclòs els veïns de passeig marítim, que es queixen perquè també volen gaudir dels mateixos beneficis que la resta de residents. "En comparació amb les altres vies, nosaltres pagam més quantitat de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), per això trobam que l'Ajuntament s'hauria d'implicar i exigir a l'empresa que tenim els mateixos drets que la resta de residents", explica la veïnada, Catalina Salvà. Aquesta via, però, no depèn del Consistori, sinó de l'Autoritat Portuària de les Balears.

Salvà exposa que per posar aquest servei s'ha d'aixecar una síquia, i això suposa que la companyia instal·ladora haurà de pagar un cànon a l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), que Redexis es nega a abonar. L'única solució que els ha donat un operari de l'empresa és que siguin ells els que es facin càrrec d'aquesta taxa, però s'hi neguen. "Ens varen comentar que nosaltres esbrinàssim quins veïns volien el gas i si ens posàvem d'acord per posar els doblers a l'empresa li sortiria rendible. Però no som nosaltres els que hem d'abonar aquesta taxa. Només reivindicam els mateixos drets que la resta de residents", comenta Salvà.

Des de l'Ajuntament insisteixen que aquest tram no depèn del Consistori, sinó de l'Autoritat Portuària de les Balears (APB), explica la batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rabassa. Però l'APB tampoc en vol saber res: "Tot el que sigui ocupació del domini públic està subjecte al pagament de taxes. És la llei la que les fixa, no nosaltres, i si Redexis no ho vol assumir és una decisió empresarial", expliquen fonts de l'APB. "L'Autoritat Portuària ens va dir que per ells no hi havia cap problema a l'hora d'instal·lar-ho, però que la decisió és de la companyia, no seva", explica la veïnada afectada, Margalida Mestre, la qual també comenta que han intentat parlar amb Redexis, però no ho han aconseguit. "Es passen la pilota l'un a l'altre. No aclarim res", afegeix.

Per la seva part, fonts internes de Redexis expliquen que la companyia està disposada a fer un estudi per analitzar el cost que tindria instal·lar aquest subministrament. "Som els primers interessats a donar el nostre servei a tothom, perquè és el nostre negoci, però aquesta extensió té un cost. Hi ha uns preus oficials que s'han d'estudiar, comenten".

Tant Salvà com Mestre consideren que "és una injustícia" perquè no se'ls dona ni l'opció de tenir gas. "No ho entenem. Només ens hem quedat fora d'aquest servei una sèrie d'habitatges. Per això anirem a demanar ajuda a l'ajuntament, perquè pressioni a qui correspongui", ha dit Mestre. Per la seva part, Rabassa està disposada a reunir-se amb els veïns per cercar una solució, però insisteix que aquest tram "no és competència de l'ajuntament".

stats