19 recol·lectors participen en la X Festa del Batre al Pla de Mallorca

Dedicació especial a Biel Febrer 'Sordai', que compleix 50 anys seguits segant

En plena campanya de recollida de l'anyada de cereals, diversos centenars de pagesos i una vintena de recol·lectors s'han reunit de bell nou a l'esplanada d'Es Cruce a Vilafranca per participar en la X Festa del Batre, que ha reunit la major part de recol·lectors del Pla de Mallorca.

Fins a 19 màquines actives i dues d'antigues, com a elements d'exposició, han tornat a oferir l'espectacle que des de fa deu anys s'organitza als cultius cerealístics situats entre Petra i Vilafranca. 

Si els altres anys era la zona de Son Santandreu, a Petra, on es feia l'espectacular segada, enguany s'ha recol·lectat al pla de les Veles, també dins el mateix terme, just arran de la carretera Palma-Manacor, prop del restaurant Es Cruce.

Precisament ha estat al mateix complex on ha començat la festa amb un berenar de germanor, a la qual han estat convidats la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha; el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Gabriel Torrens, i el gerent del Fogaiba, Mateu Morro.

Passat mig matí, la gent s'ha traslladat als camps de cereals per contemplar la recol·lecta i el pas escalonat de les màquines batent el gra. Enguany, la festa ha tingut un protagonista especial: el pagès Biel Febrer 'Sordai' de Vilafranca, que a 76 anys en porta 50 recol·lectant estiu rere estiu. Per això, l'organització ha tingut el detall de penjar el número 50 a la seva màquina.

Una vegada que s'ha recollit el gra, els pagesos han tornat a posar el peu davall taula per completar la festa amb un bon dinar a Es Cruce. Ha estat el millor moment per parlar d'una anyada magra a la major part de cultius i salvable en unes poques zones, segons comentaris d'alguns productors.