TERRITORI
Part Forana 26/05/2014

130 quarterades de plaques solars canviaran la fesomia de Santa Cirga

El projecte, en tramitació, preveu transformar un paisatge emblemàtic en un parc fotovoltaic

Joan Sitges
2 min

ManacorEl projecte del parc de plaques solars fotovoltaiques que es preveu construir a la possessió de Santa Cirga està actualment en exposició pública a la Direcció General d’Indústria i Energia. Aquest projecte preveu l’ocupació d’una superfície de 374.385 metres, unes 130 quarterades, per plaques solars de fins a tres metres d’alt a les finques de Santa Cirga i Son Crespí. Es tracta del pla de camps de blat, d’ordi o civada que retraten molts dels turistes que recorren la carretera que va de Manacor a Portocristo.

El parc fotovoltaic seria el més gran de Mallorca i suposaria un augment del 76% de la potència instal·lada a Balears d’aquest tipus d’energia solar. Això permetria deixar d’emetre més de setanta milions de quilos de diòxid de carboni a l’atmosfera, segons s’indica en el projecte Parque fotovoltaico Santa Cirga SL.

Tot plegat, però, ja ha obert el debat entre els partidaris de l’expansió de les energies renovables i entre aquells que aposten per la conservació del paisatge rural.

El projecte, que els ciutadans poden consultar per presentar-hi al·legacions, preveu una inversió de 5.854.000 euros i l’impulsen quatre empreses del sector de les energies renovables. El parc de plaques fotovoltaiques “millora la seguretat de subministrament i permet reduir les importacions de petroli i els seus derivats, gas natural o de carbó, dels quals Balears no disposa”, explica l’estudi d’impacte ambiental que acompanya la iniciativa.

Paisatge rural

La planura situada entre la finca de Santa Cirga, propietat de la família March, i la de Son Crespí és el lloc on es preveu ubicar el parc fotovoltaic. “Es tracta d’un sòl ja alterat per l’activitat humana en el qual, a més, no hi ha cap tipus de flora natural a la zona ocupada per la instal·lació, ni es tracta d’un terreny que gaudeixi de cap tipus especial de protecció”, afegeix l’estudi d’impacte paisatgístic.

Com a conclusió, l’ambientòloga que signa l’estudi d’impacte del projecte adverteix que “l’acció amb més incidència sobre el medi ambient serà la presència dels panells i instal·lacions per l’impacte visual, a més del desbrossament i la preparació del terreny, i la generació de residus durant la fase d’obres”. I assenyala que “aquests efectes negatius queden compensats per les accions correctores proposades, principalment pel manteniment de les parcel·les de pedra seca i la sembra i revegetació d’espècies arbustives i arbòries” a la zona visible des de la carretera, afegeix l’autora de l’estudi.

stats