LITERATURA
Balears 19/06/2013

Es publica l'obra poètica completa de Villangómez en el seu centenari

L'editorial Viena recull en un volum els nou poemaris de l'autor

Antoni Ribas Tur
2 min

Barcelona.El poeta i escriptor eivissenc Marià Villangómez (1913-2002) va visitar Barcelona per primera vegada el 1928 per començar els estudis de dret. Entre el 1942 i el 1946 va exercir de mestre a Cornellà de Llobregat, i ahir els seus versos es van tornar sentir a Barcelona, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) durant la presentació de l'Obra poètica completa , publicada per l'editorial Viena. L'acte està emmarcat en l'Any Villangómez, impulsat per nombroses institucions eivissenques i balears per commemorar el centenari del seu naixement.

La poesia completa de l'autor, que el 1984 va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi i el 1989 amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, va aparèixer per primera vegada a l'editorial Mall en tres volums el 1986. Per a aquesta nova edició, l'equip de col·laboradors habituals de l'autor a l'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) ha revisat els nou poemaris que la formen i hi ha afegit tres poemes que havien aparegut al recull de textos diversos D'adés i d'ahir .

Villangómez va ser "un prototip de poeta modern", va afirmar l'escriptor i director adjunt de l'Institut Ramon Llull, Àlex Susanna. La seva poesia "va contaminar" els vessants de narrador, memorialista, dramaturg i el treball filològic: "La seva obra és un tot orgànic difícil d'esquarterar per gèneres perquè actuen com vasos comunicants". Segons Susanna, Villangómez va ser un autor glocal . La seva poesia va estar marcada, va dir ahir, "per la mort de la mare, que va ser la primera gran adversitat que va viure; la Guerra Civil; un desengany amorós, i la carrera de dret, que no l'omplia, tot i que li va permetre desembarcar a Barcelona". Aquest conjunt de fets van abocar Villangómez a un "exili interior". Va aïllar-se a Sant Miquel de Balansat, on "es va lliurar en cos i ànima a la creació d'una gran obra". Dos terços de la poesia de l'autor va veure la llum durant els tretze anys que va viure en aquest poble, entre el 1946 i el 1959. "Es va allunyar cap a un món que podia considerar primigeni, arcàdic, no tocat per la història", va dir Susanna. L'autor d' El cop a la terra va deixar d'escriure poesia l'any el 1962 i immediatament va començar a revisar la seva obra. L'última que va publicar en vida va ser el volum de memòries El llambreig en la fosca , que va veure la llum el 2000.

Abans que el poeta Àlex Susanna presentés el volum, la professora Lluïsa Julià; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, i Marià Serra, el president de l'IEE, van finalitzar les seves intervencions sobre l'obra de l'autor llegint, respectivament, els poemes Terra natal , El poeta i Nit de Sant Joan . Susanna va llegir Edat d'amor i per tancar l'acte es va poder veure el mateix Villangómez en un vídeo recitant els versos de Baluart de Santa Llúcia .

stats