Part Forana 02/11/2017

La finca pública de les fonts Ufanes de Campanet serà gestionada per l'Ibanat

L'espai ha estat des del 2005 sota tutela de l'Agència Balear de l'Aigua

M. Barceló
2 min
La comitiva política i tècnica, durant la visita a la finca pública de Gabellí Petit, vora les Fonts Ufanes.

CampanetLa finca de titularitat pública de les fonts Ufanes de Campanet passarà a ser gestionada definitivament per l'Institut Balear de la Natura (Ibanat), segons ha informat el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, qui ha visitat l'espai aquest dijous en companyia del director general d'Espai Naturals, Miquel Mir, i la batlessa del municipi, Magdalena Solivelles, a més de tècnics del departament i regidors del municipi.

A partir d'ara, s'aplicarà el protocol de l'Ibanat per "gestionar-hi el flux de visitants, sense que es molesti els veïns", ha dit el conseller. L'Ajuntament continuarà col·laborant-hi en tasques de trànsit a la carretera els dies de visita massiva, que sol produir-se quan les fonts brollen, fet que atreu milers de visitants que volen contemplar l'espectacle natural.

La darrera vegada que van brollar les fonts, a final de 2016, en dos dies i mig de visita passaren per la finca unes 18.000 persones, xifra que requereix un control per tal d'evitar que hi hagi accidents de trànsit a la carretera que hi connecta i també per regular-hi l'accés a peu.

L'Ibanat gestionarà la finca, cosa que fins ara estava en mans de l'Agència Balear de l'Aigua (Abaqua), i la reforçarà amb una brigada de vuit agents, la dotació permanent que s'hi destini, a la qual també s'inclouran els dos membres d'Abaqua que fins ara han treballat a aquest espai públic.

Controlar la massificació

Per als dies de visita, a més de millorar-ne la indicació, es vol minimitzar l'impacte de la massificació que se sol patir principalment quan les fonts estan a la plena i s'hi habilitarà un servei d'informadors. La batlessa ha recordat que s'ha de tenir en compte l'impacte de les darreres visites massives "amb pressió de molta gent en poc temps" i que cal aplicar-hi mesures de control.

La finca de les fonts Ufanesées de caràcter públic des de 2005, any en què fou adquirida pel Govern. Les 63 hectàrees de terreny de Gabellí Petit de l'entorn de les fonts costaren 3,6 milions d'euros. Ara amb el traspàs oficial de la gestió a mans d'Ibanat es vol millorar la gestió d'aquest espai, que adquireix un gran valor en èpoques prolongades de pluja, quan brollen les fonts amb molta força i l'aigua es dirigeix cap al torrent de Sant Miquel.

stats