Part Forana 29/10/2020

Manacor afronta amb calma el primer matí de confinament

Als carrers s'hi veu poc moviment, però les terrasses del centre estan plenes

T. Riera
3 min
Control a la rotonda de la carretera de Palma./ ISMAEL VELÁZQUEZ

ManacorManacor viu aquest dijous el primer dia de confinament perimetral després que ahir a les 00 h entràs en vigor el decret que restringeix la mobilitat de gairebé 30.000 persones durant 15 dies. I el confinament ha començat amb poca activitat de bon matí, per ser un dia feiner, encara que les terrasses dels bars del centre estaven prou concorregudes. Això sí, garantint la distància de seguretat entre taules. Cal tenir en compte que com a mínim durant els pròxims 15 dies els bars i restaurants només podran obrir fins a les 22 h, no podran servir a l'interior i les terrasses tindran l'aforament limitat al 50%. La crispació del sector és evident i així ho ha fet veure aquest migdia en una concentració davant l'Ajuntament.

"No hem de deixar morir els negocis, per això hem vingut avui dematí a fer un cafè", ha explicat a l'ARA Balears un veí de Manacor, assegut a la terrassa d'un bar del centre, que ha demanat que no es publicàs el seu nom. "Simplement hem de respectar les mesures de seguretat i limitar els contactes, però això no implica que ens hàgim de tornar a tancar a casa tot el dia", ha insistit mentre berenava.

A l'hospital, que no entra dins el perímetre de confinament, hi havia bastanta activitat durant el matí. El pàrquing ple i molta gent entrava i sortia del centre. A l'hipòdrom, en canvi, gairebé no hi havia ningú. A les escoles i instituts també es respirava tranquil·litat. 22 persones continuen ingressades a l'hospital amb covid-19, quatre de les quals es troben a la Unitat de Cures Intensives. L'increment de casos de les darreres setmanes ha duit el Govern a decretar el confinament de la ciutat. Segons les últimes dades, la incidència acumulada a 14 dies és de 458,8 casos per cada 100.000 habitants, la més elevada de tots els municipis de les Balears. Un 14,3% de les PCR que es fan a la població donen positiu per coronavirus.

La Policia Local de Manacor establí ahir a les 00 h els primers controls a les entrades del municipi, on hi hagué algun incident sense importància, segons asseguren fonts del cos. Avui, des de primera hora, agents de Policia Nacional i Local han continuat els controls als accessos des de Palma, Felanitx, Portocristo i Sant Llorenç. Fonts de la Policia Local indiquen que el matí és tranquil i que la majoria de vehicles que es troben a les entrades i les sortides són de gent que es desplaça per anar a fer feina o al metge. A més, han indicat que avui "no se sanciona, només informam, i si algú no té justificant, el feim tornar enrere", i que "molta gent de fora de Manacor no sabia ni que s'hagués confinat la ciutat".

La Policia Local farà controls constants en aquests punts, i fonts del cos asseguren que tots els efectius estan destinats a aquestes tasques, menys alguna patrulla que queda pendent de qualsevol possible urgència.

Els agents de Protecció Civil, a més, han de recórrer els carrers de Manacor recordant les mesures, tot i que aquest matí no se n'han vist per les zones més concorregudes pels manacorins.

Manca de control al tren

Un altre punt d'accés a Manacor és l'estació de tren, on viatgers que venen de Palma asseguren que ningú no els ha demanat cap justificant per entrar a la ciutat. Pere Pou, un palmesà que ha agafat el tren aquest migdia per anar al metge a Manacor, assenyala que "no m'han demanat absolutament res", però ha afegit que dins el tren hi havia "més seguretat privada".

De fet, hi ha molta ambigüitat sobre qui ha de fer les tasques de control en aquest punt. Agents de la Policia Nacional han assegurat que no entra dins les seves competències i desconeixen qui n'és responsable. Des de la Policia Local asseguren que aquesta tasca correspon a la seguretat privada de l'estació, encara que agents municipals es desplacen i desplaçaran de tant en tant per fer-hi controls. Per part seva, els treballadors de l'empresa de seguretat privada Trablisa que es trobaven aquest matí a l'estació, han confirmat la presència durant una part del matí de la Policia Local, i han assegurat que a ells només els correspon vetllar per la seguretat de l'estació i que no hi hagi incidències, i que en cap cas poden fer aquests controls. Aquesta manca de concreció ha fet que, durant algunes hores del matí, es pogués entrar i sortir de Manacor amb el tren sense presentar justificació.

Miquel Oliver assegura que es tracta d'una via més d'entrada i que "en cap cas es limitarà l'arribada del tren a Manacor". El batle ha indicat que es tracta d'una de les consultes que s'han fet a la Conselleria de Mobilitat per poder prendre una decisió, però que "és clar que és una via més que s'haurà de controlar entre la Policia Local i la Policia Nacional".

stats