La prevenció del suïcidi centra el Dia mundial de la salut mental a Manacor

L'acte també ret homenatge a les víctimes de la torrentada del Llevant

Cada quatre dies mor per suïcidi una persona a les Illes Balears i és la primera causa de mort no natural a la Comunitat. Per això, les entitats i institucions que treballen per la salut mental han refermat aquest dijous el seu compromís a combatre aquesta xacra i demanar la implicació social en la lluita.

La plaça de Ramon Llull de Manacor ha estat aquest dijous el punt de trobada de la celebració del Dia mundial de la salut mental. La trobada, suspesa fa un any a causa de la torrentada, ha tingut el suport de les entitats que treballen per la cura i la reinserció dels afectats i de l'Ajuntament de Manacor.

Durant l'acte s'ha recordat emotivament la tragèdia de fa un any a la comarca de Llevant. Ja dins els actes del programa, s'ha llegit un manifest en què s'han remarcat les accions personals i col·lectives que cal seguir per lluitar també contra l'estigmatització de les malalties mentals. "Tots hem de ser responsables i recordar que cada persona amb problemes mentals és un més dins la nostra societat", ha remarcat el batle de Manacor, Miquel Oliver, durant la seva intervenció.

Membres de 3 Salut Mental, l'aliança de Gira-Sol, Es Garrover i Estel de Llevant, tres entitats sense ànim de lucre que tenen un paper cabdal i una trajectòria impecable en l'atenció a persones amb trastorn mental, han estat les encarregades d'organitzar la diada, tot recordant que en els seus respectius programes d'inserció sociolaboral i d'habitatge, varen atendre més de 600 persones durant l'any passat.

S'ha refermat el compromís de continuar treballant en el suport als malalts i també als familiars, animant que se segueixi el camí de la investigació i també demanant la complicitat dels mitjans de comunicació "com a instrument fonamental per al canvi de llenguatge i de la mirada cap a la salut mental".

IB3 Ràdio ha col·laborat amb un taller titulat 'Tertúlies paranormals' i després s'ha fet un mandala humà amb membres de les entitats i voluntaris. Per dinar s'ha ofert una fideuada solidària.