Part Forana 14/06/2018

Els pressupostos participatius de Manacor arriben a la fase de debat i tria

Els majors de 16 anys podran votar els projectes del 20 de juny al 8 de juliol

Ara Balears
3 min
Assemblea ciutadana debatent sobre el projectes proposats per a la ciutat de Manacor.

ManacorLes entitats i associacions de Manacor, els membres del Consell d'Infants i els alumnes d'ESO de 12 a 16 anys han pogut presentar projectes per millorar el municipi als primers pressupostos participatius de Manacor, que enguany i per primera vegada ha impulsat l'Ajuntament. El Consistori ha reservat una partida de 100.000 euros per a projectes proposats per ciutadans i entitats. Del 20 de juny al 8 de juliol els ciutadans majors de 16 anys podran votar el projecte que més els agradi a la web de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Manacor.

El dimarts i dimecres passats, els proposants varen poder defensar les seves iniciatives davant el públic a Manacor i a Portocristo i tant les associacions com tots els organismes que han presentat els deu projectes seleccionats per a la primera edició dels pressupostos participatius de Manacor varen explicar les motivacions i els detalls de cada projecte a la ciutadania que els haurà de votar.

Amb tot, durant les reunions de dimarts i dimecres passat es va decidir modificar mínimament alguns projectes, d'acord amb els suggeriments que es varen fer durant les trobades. Per això, el període de votacions dels primers pressupostos participatius començarà dimecres dia 20 de juny. Seguint la proporció poblacional, a la ciutat de Manacor s'hi invertiran 72.583 euros; a Portocristo, 19.900; a s'Illot, 5.200, i a Son Macià, 2.300.

Millorar l'accessibilitat

Per a la ciutat de Manacor, Aproscom ha proposat millorar l'accessibilitat dels edificis municipals perquè hi puguin accedir les persones amb discapacitats físiques i sensorials. L'entitat proposa fer totes les actuacions possibles amb els 72.583 euros que es preveuen invertir a la ciutat amb els pressupostos participatius.

Els membres del Consell d'Infants i la Creu Roja proposen ampliar i millorar el parc del Molí den Beió i afegir-hi una zona amb arbres. Les dues entitats també proposen invertir els 72.583 euros previstos per a Manacor.

Un altre dels projectes ha consistit en la millora i el condicionament del parc municipal de Na Molla. Concretament, el projecte consistiria a ampliar l'àrea de jocs infantils sense gènere, alguns dels quals serien per a infants amb necessitats especials, i la creació d'un circuit d'activitats físiques a l'aire lliure per a totes les edats. A més, es preveu crear un espai amb ombra per a la socialització. En aquest cas, les entitats proposants han estat l'Associació de Veïns de Son Fangos, l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor, el col·lectiu Dones de Llevant, Aproscom i el Consell d'Infants.

Espais de salut per a la gent gran

Un altre dels projectes proposats és la instal·lació de màquines per a un envelliment actiu a la plaça de les Perleres. El projecte consistiria en un circuit de màquines per a l'exercici físic i el manteniment de la salut especial per a la gent gran. Aquesta és una proposta d'Aproscom, l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor i el col·lectiu Dones de Llevant.

A Portocristo, l'Associació de Comerciants i Industrials proposa fer passos de vianants elevats a l'avinguda dels Pins i millorar les voravies per adaptar-les a gent amb mobilitat reduïda. És un projecte que compta amb un pressupost de 20.000 euros. I a s'Illot, l'Associació Nàutica s'Illot i l'APIMA de l'escola Talaiot demanen que, amb un pressupost de 5.100 euros, es condicioni el Centre Cívic de s'Illot per convertir-lo en un espai més dinàmic i participatiu per als veïns.

A Son Macià, l'Associació de Veïns demana que s'instal·li un dispensador d'aigua a les zones de joc i a les zones esportives que puguin emprar les persones i els animals de companyia. Els veïns macianers demanen que l'Ajuntament aporti materials naturals de joc per als infants que tenen entre zero i tres anys. A més, des de Son Macià també demanen que es netegi i s'habiliti un espai amb taules i cadires a Son Cortinel·lo i que es creï el fons documental d'audiovisuals Francesc Vaquer perquè formi part del fons documental de la biblioteca del nucli.

Valoració tècnica

Una comissió tècnica ja ha fet la feina de valorar les diferents propostes i analitzar-ne la viabilitat. Des de l'Ajuntament "hem proporcionat l'assessorament tècnic i jurídic que ha tingut en compte el marc competencial, jurídic i econòmic per destriar els projectes que són viables dels que són impossibles de dur a terme des de l'Ajuntament", ha explicat la regidora de Participació, Cultura i Turisme, Antònia Llodrà. "Ara que l'alumnat, les entitats i les associacions ja han defensat les seves propostes, els ciutadans podrem votar la que més ens agradi", afegeix la batlessa, Catalina Riera.

stats