Part Forana 05/11/2019

El Pla General de Manacor aïlla el PP

Tots els partits municipals retreuen als conservadors que passin del suport al rebuig del nou planejament

M. Barceló
3 min
Bel Febrer, d'El Pi, ha atacat durament el canvi de criteri del PP.

ManacorEl canvi de criteri del PP de Manacor amb el Pla General (PG) aprovat ja de manera provisional ha generat una allau de crítiques de la resta de partits municipals cap als populars. MÉS-Esquerra, PSOE, UP, AIPC i El Pi no entenen el canvi de criteri, sobretot tenint en compte que l'aprovació inicial tingué en el seu moment el suport del PP i fou el batle conservador, Pedro Rosselló, qui traslladà aquest primer tràmit al Consell de Mallorca, el 2016.

"Demanam que quedi damunt la taula. Quan ho aprovàrem inicialment hi havia perill d'haver de pagar 500 milions d'euros en expropiacions. Ara hi ha un canvi d'escenari". Aquesta declaració de marxa enrere en el ple de dilluns feta per la portaveu del PP, Maria Antònia Sansó, ha deixat bocabadats i en estat d'exaltació la resta de consistori. "Podíem esperar una abstenció, però no un vot en contra", és la resposta de la regidora d'Urbanisme i portaveu socialista, Núria Hinojosa.

"Tot i que el PG és millorable, és una fita important", per Bel Febrer, d'El Pi, l'ànima política del pla urbanístic en la seva arrancada i fins a l'aprovació inicial. "És un Pla General ajustat a les necessitats de les generacions actual i futura", segons Joan Gomila (AIPC). Per Carles Grimalt, d'Unides Podem, és un avanç, "perquè des de fa dècades ha estat un repte mai assolit". Pel portaveu de MÉs-Esquerra, Joan Gayà, "no és el nostre pla, el voldríem més verd", i pel batle, Miquel Oliver, del mateix partit, "és el millor PG possible" avui dia.

Aquestes declaracions mostren l'acceptació per tots els partits, excepte el PP, d'un pla general que no és perfecte però que sí que s'adapta als temps actuals i permet arraconar un urbanisme arcaic, segons la majoria de forces municipals, tot i que quedarà obert a modificacions periòdiques en funció de les necessitats i suposadament també de l'interès general.

El batle Oliver ho intenta definir amb una frase: "El pla és un fill de molts de pares i moltes mares", perquè cada partit té la seva pròpia visió, però el document s'entén com l'eina per desenrocar l'urbanisme, practicat a la carta dels interessos polítics i econòmics durant quatre dècades.

"Vostès només cerquen un titular. Un partit que es diu ecologista no aprova consum de territori", va acabar enflocant en el ple la portaveu del PP al grup majoritari, obviant les 93 quarterades que deixen de ser urbanitzables, fruit de desclassificacions, i les 1.300 que s'incorporen al gruix de territori protegit en diversos graus, tal com explicà Joan Gayà. "Esperava una abstenció covarda, no un vot en contra. El PG idíl·lic no existeix", va ser la rèplica d'Hinojosa.

Les NS, un perill latent

Dels 364.000 m2 de zona verda de les NS, en quedarien pendents per adquirir 322.000, en aquest planejament obsolet per a 207.000 habitants i que amb el PG queden en 74.000, quan ara la població de tot el municipi és de 43.000 habitants. "Pagar les zones verdes de les NS, pendents d'expropiació, equivaldria a gastar-hi 256 milions d'euros, extrapolable a destinar-hi el pressupost municipal (46 milions) durant sis anys. Podríem tancar l'Ajuntament i acomiadar el personal", explica la regidora d'Urbanisme.

El Pi mossega el PP

Però el PP ha hagut de sentir la crítica més punyent des d'El Pi, el seu soci de govern en el mandat anterior. "Em dol, però no em sorprèn que el PP tracti les persones com mocadors. És patètic, vergonyós i indigne", fou la rèplica més forta que llançà Bel Febrer a Maria A. Sansó per haver defensat la feina de l'exbatle del PP i avui conseller, Pedro Rosselló.

La portaveu d'El Pi i exbatlessa, Catalina Riera, demanà a Sansó que mostràs els estudis econòmics en què deia basar-se per aventurar un panorama apocalíptic per a Manacor si s'aprovava el PG. "No en té ni idea, això seu és oportunisme polític", rematà, abans de congratular-se d'haver participat en l'elaboració d'un PG "després de 40 anys de maniobres urbanístiques obscures".

Aquest dimecres, a les 17.30 h, el PP de Manacor intentarà explicar amb més detall el seu canvi de criteri i la frenada en sec que ha deixat astorada la resta del consistori. Mentrestant, el Pla General ha iniciat el camí cap a l'aprovació definitiva.

stats