Part Forana 08/09/2020

Pere Marc, alternativa a presidir el Club Nàutic de Portocolom després de vuit anys de presumptes irregularitats

El divendres dia 11 es fan les eleccions de l'associació després de dues convocatòries fallides envoltades de polèmiques

T. Riera
3 min
El Nàutic de Portocolom es troba a un dels marges del districte urbà de Sa Capella. / M.B.

ManacorEl Club Nàutic de Portocolom afronta unes noves eleccions el divendres dia 11 en les quals hi ha la possibilitat de substituir Climent Garau, després de vuit anys presidint l'associació. Pere Marc Monserrat lidera la candidatura alternativa amb el lema "Toca canvi".

En un principi, les eleccions havien de tenir lloc el 17 d'abril, però la pandèmia forçà la comissió electoral a posposar-les. Ara aquestes votacions decidiran si es produeix un canvi de junta després de vuit anys presidida per Climent Garau. La candidatura que es presenta com a alternativa a Garau critica la total falta de transparència que ha dominat els darrers anys. Pere Marc Monserrat encapçala aquesta candidatura, que aposta per impulsar "els aspectes esportius del club", fomentar "la transparència i la proximitat als socis" i "reduir l'impacte mediambiental del club". A més, en el programa inclouen una nova "redacció dels estatuts per adequar-los a les necessitats actuals".

Alguns socis del Club Nàutic de Portocolom han redactat un comunicat en el qual reclamen la necessitat de canviar de junta rectora. El comunicat es queixa de la praxi habitual de Climent Garau, que "es caracteritza pel constant conflicte d'interessos entre la seva presidència i les empreses que ell representa". Segons el comunicat, les empreses de Garau han estat "proveïdores i clients a la vegada del club nàutic". A més, es queixen de "l'ús de les instal·lacions del club per als seus negocis particulars".

Les eleccions tindran lloc aquest divendres, dia 11, sense saber encara en quines condicions. Les reunions estan limitades a 10 persones i per poder dur a terme esdeveniments com aquest es necessita un permís específic de la Conselleria de Salut. Pere Marc assegura que, "igual que sempre, no sabem res. Estam a pocs dies abans de les eleccions i no sabem si es podran fer o no amb seguretat". Insisteix així que aquesta és la tònica habitual del club, caracteritzada per la "total falta de transparència i comunicació".

Eleccions polèmiques

En la primera convocatòria, que tingué lloc el 10 de març, es fixà el 17 d'abril per a les eleccions del club. Aquestes hagueren de ser posposades per la impossibilitat de fer-se en plena pandèmia. La segona convocatòria fou el 17 de juliol, dia en què la majoria de socis s'assabentaren que hi hauria eleccions el 31 del mateix mes. Segons afirmen diversos socis del club, la comissió electoral havia fixat la data setmanes abans, però el president Climent Garau havia esperat fins al 17 de juliol per notificar-ho. Això implicava que no hi havia termini suficient per presentar candidatures alternatives i, a més, s'incomplia la normativa dels estatuts, que fixen un mínim de 30 dies entre la convocatòria i el pas per les urnes.

En la convocatòria del 17 de juliol també s'aprovaren els pressupostos de 2018 i 2019. Pel que fa als de 2018, s'haurien d'haver aprovat el mes de novembre passat, però no es va fer "perquè no s'hi havia pensat", segons apunten els socis en un comunicat. Els comptes de 2019, a més, s'aprovaren sense estar auditats, com confirmen els mateixos socis. Manifesten que s'aprovaren ambdós pressupostos sense que el comptable pogués explicar el balanç de pèrdues i guanys, i sense que els socis poguessin fer cap mena de prec o pregunta.

Finalment, la comissió electoral ajornà les eleccions fins a l'11 de setembre en una reunió extraordinària el 19 de juliol. Posteriorment, a mitjan agost la comissió electoral va dimitir al·legant que no se sabia com compaginar la situació actual de pandèmia amb la convocatòria d'unes eleccions. El desembre de l'any passat ja dimití un vocal de la junta rectora que es negà a firmar els comptes de 2018 i 2019 assegurant que les dates de la signatura "no eren reals". A més, anuncià que deixava de pagar les quotes "fins que el president liquidàs els deutes que tenia amb el club, de més d'un any enrere".

stats