Part Forana 08/04/2017

Porreres honora les víctimes de Vilafranca

L’homenatge institucional tingué un caràcter especial per les exhumacions que s’han fet a la fossa comuna del cementeri

M. Barceló
1 min
/ M. BARCELÓ

PorreresL’homenatge institucional de Porreres a les víctimes de la Guerra Civil tingué un caràcter especial per les exhumacions que s’han fet a la fossa comuna del cementeri, al final del 2016, i que haurien de tenir continuïtat enguany. Prop de 200 persones assitiren aquest dissabte al Racó de la Memòria, on foren assassinades desenes de persones per escamots falangistes durant la repressió.

Enguany s’ha convidat a intervenir-hi una representació de Vilafranca, encapçalada per l’historiador i exbatle Jaume Sansó, que ha recopilat la història local.

Especial emoció hi ha hagut en recordar les sis víctimes mortals vilafranqueres assassinades a diferents pobles, a més de vuit empresonades, i en esmentar la participació d’un escamot vilafranquer en l’aniquilació de republicans, de la qual es té constància a Porreres, Algaida, Palma, Sant Joan i Manacor.

Sansó digué que sent “vergonya” perquè el batle actual de Vilafranca, Montserrat Rosselló, hagi negat una ajuda de 1.000 euros, aprovada en ple municipal, per pagar les tasques exhumatòries que es fan. Sansó ha convidat el batle a comprovar les restes trobades, si no confia en la finalitat de l’ajuda.

L’acte, obert pel regidor de Cultura, Jaume Mora, conclogué amb una ofrena floral i la lectura dels noms dels porrerencs assassinats i després els de les víctimes dels afusellaments documentades a l’Oratori, els cossos de les quals estan enterrats al cementeri. Se n’han localitzats 54.

stats