URBANISME
Part Forana 25/11/2015

Pollença pagarà a terminis els 2,3 milions de l'expropiació de la zona verda

El TSJIB donà la raó a la propietat i fixà un valor que duplicava el primer preu just

M. Bonnín
2 min
El solar de Son Bach costarà 2,3 milions a l'ajuntament. / ELENA BALLESTERO

PollençaPollença haurà de pagar per terminis l'expropiació d'una zona verda del municipi. El tribunal va donar la raó a la propietat i ha sentenciat el pagament de més de 2,3 milions d'euros per un solar de 2.266 metres quadrats ubicat darrere del Centre de Cultura, conegut com Can Bach. L'equip de govern du a aprovació al ple de demà dijous el fraccionament d'una part, 1.232.413 €, en dues anualitats en els pressupostos de 2017 i 2018. Els 1.129.374 € restants ja es varen abonar repartits en dues partides l'any 2013 i el març passat, per evitar així pagar interessos.

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears va desestimar el recurs interposat per l'Ajuntament contra la valoració de 2,3 milions feta en segona instància pel Jurat Provincial d'Expropiació, encarregat de fixar els preus justs. La intenció del Consistori era que es resolgués el preu just en poc més d'1,2 milions, que el mateix tribunal havia proposat en una resolució l'any 2010, però contra el qual la propietat havia al·legat.

"El jurat ha utilitzat uns valors propis de l'època de bonança econòmica", ha apuntat avui el regidor d'Urbanisme, Bartomeu Cifre Bennàssar.

Herència del PGOU de 1990

Aquesta no és la primera ni la darrera expropiació a què l'Ajuntament haurà de fer front. El Pla d'Ordenació Urbana (PGOU) de 1990 va dibuixar una gran quantitat de zones verdes que fins aleshores eren urbanitzables. La intenció era pagar les expropiacions amb els ingressos provinents del desenvolupament de zones urbanitzables de Pollença, algunes de les quals, com Cala Carbó, finalment es varen aturar.

Actualment, el Consistori està negociant altres expropiacions forçoses. Una d'elles és la d'un solar de més de 8.000 metres quadrats davant la fàbrica de tapissos Can Morató, que costarà uns 500.000 euros a l'Ajuntament, segons ha confirmat Cifre. Aquesta quantitat es podria pagar mitjançant una modificació de crèdit en el pressupost d'enguany.

La principal diferència entre aquesta expropiació i la de Can Bach és que s'ha arribat a un acord amb la propietat sense acudir al tribunal d'expropiacions.

El cas de Manacor

Les expropiacions de zones verdes també afectaran els propers pressupostos de Manacor, on s'ha iniciat la tramitació d'un nou Pla General. En els darrers dos mesos, s'ha fixat el preu de tres zones verdes. Una d'elles, ubicada a Son Fangos, costarà 1,1 milions d'euros dels comptes municipals, segons la sentència del TSJIB. Les altres dues, ubicades a s'Illot i a Son Fangos, han estat valorades pel Jutjat Provincial d'Expropiacons per 2 milions i 450.000 euros respectivament.

L'amenaça d'indemnitzacions milionàries per algunes zones verdes del municipi va obligar l'Ajuntament de Manacor a reiniciar la redacció del PGOU. Emparant-se en un article de la nova Llei del sòl, va aconseguir una moratòria d'un any, durant el qual se suspenia la tramitació d'aquestes expropiacions. La paralització, que va acabar a finals de setembre, no incloïa els expedients que estan en fase judicial.

stats