Part Forana 19/11/2018

El poblat talaiòtic dels Antigors ja és patrimoni públic de ses Salines

L'Ajuntament considera que l'adquisició permetrà diversificar l'oferta turística

M. Barceló
2 min
El poblat talaiòtic dels Antigors està a les afores, vora la carretera de Santanyí.

Ses SalinesL'Ajuntament de ses Salines és ja propietari del poblat talaiòtic dels Antigors, una vegada que s'ha oficialitzat la compravenda davant notari entre el batle, Bernat Roig, com a representant del poble, i els fins ara titulars de les finques que acullen un dels valors patrimonials més importants del municipi.

Els tràmits per a l'adquisició del jaciment dels Antigors va iniciar-se a la legislatura 2007-2011, però han hagut que passar deu anys perquè es fes efectiva. La compra ha estat possible gràcies a una convocatòria pública del Consell de Mallorca perquè els municipis amb jaciments arqueològics en terreny privat poguessin adquirir-los. Els Antigors ha costat 80.000 euros.

Bernat Roig assegura que amb la compra del poblat s’obre un ventall de possibilitats; des de promoure noves excavacions i crear línies d’investigació fins a museïtzar l’espai. Segons Roig, l'assentament prehistòric dona valor cultural i arqueològic a tot el municipi i permet ampliar-ne l'oferta turística, més enllà del sol i la platja.

"Amb la compra dels Antigors hem trencat l'ou que ens permetrà diversificar la nostra oferta cultural, patrimonial, arqueològica i turística i posar en relleu la importància de la cultura talaiòtica a les Balears respecte d'altres cultures mediterrànies", remarca el mandatari saliner.

Un poblat amb cinc talaiots

Els Antigors data de l'any 1000 a.C. i la parcel·la que s’ha adquirit té una extensió de 12.000 metres quadrats. El seu gran valor arqueològic està determinat pels elements monumentals que són visibles a simple vista: cinc talaiots, un tram de murada que envolta tota la propietat i recintes diversos que es podran excavar en el futur.

El 2016 es va commemorar el centenari de l’inici de les excavacions. Aleshores, l'església Vella de ses Salines va acollir una exposició d’objectes extrets del jaciment 100 anys enrere (1916), per part de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que llavors va iniciar un projecte d’excavació. Durant una dècada, l'estudi de l'IEC arribà a 45 jaciments mallorquins, un dels quals fou el dels Antigors.

La mostra que tingué lloc a l'església Vella, ara fa dos anys, oferí als visitants algunes de les peces més significatives que es varen trobar al jaciment i que es conserven des de llavors a Barcelona. Altres peces exposades formen part de la sala de Balears al Museu d'Arqueologia de Catalunya, que les va cedir per a aquesta exposició.

stats