Part Forana 15/06/2020

La platja de Portocristo, tancada per contaminació

L'Ajuntament aconsella no banyar-s'hi, a l'espera de noves analítiques en els propers dies

M. Barceló
2 min
Platja de Portocristo amb banyistes.

PortocristoEl tancament de la platja de Portocristo aquest cap de setmana, arran de la detecció de presència d'E.coli a les aigües de bany, ha donat peu a la queixa de veïns i també de col·lectius com Xítxeros amb Empenta, que han demanat a l'Ajuntament que informi sobre el motiu del vessament i la situació en què es troba la xarxa de sanejament. Aquest dilluns s'està a l'espera d'una nova analítica per verificar si és manté o no la contaminació. Mentre no es tinguin resultats, la zona de bany estarà tancada.

El regidor responsable de les Xarxes d'Aigua, Sebastià Nadal, ha explicat que "no se'n sap el motiu exacte". "Hi ha la possibilitat de filtracions d'aigües residuals a la xarxa d'aigües pluvials, però l'Ajuntament no descarta altres causes", comenta Nadal.

Resulta que la tromba d'aigua de dimarts passat, amb registres de 40 litres per m2 a la zona de Portocristo, provocà el desbordament de la xarxa de pluvials a la part més baixa del nucli. Segons Nadal, "des del servei de platges ens diuen que la força de l'aigua pluvial podria haver remogut el fons marí i provocat que l'analítica d'aigües de bany donàs positiu en E.coli".

Per ara, l'Ajuntament recomana que la gent no es banyi a la platja de Portocristo, tot i que el bacteri E.coli hagi desaparegut, ja que es manté l'E.instestinalis, a l'espera que entre aquest dimarts i dimecres es facin noves proves. Mentrestant, es mantindrà la bandera groga.

La concessionària

Aguas Son Tovell, la concessionària d'aigües de Portocristo, ha recordat que la contaminació es produeix de manera puntual quan hi ha registres pluviomètrics anormals, amb la qual cosa les canonades es desborden, "en part perquè moltes llars antigues encara tenen la recollida de pluvials connectada a la xarxa de residuals".

Per la seva part, Xítxeros amb Empenta ha demanat que "es municipalitzi el servei de gestió de la costa i se n'afronti la gestió des de la corresponsabilitat. Els manacorins estam cansats de patir les conseqüències de la mala gestió per part d'empreses privades". Aquest col·lectiu juvenil exigeix que el cicle de l'aigua estigui "fora de lleis del mercat, d'interessos privats o mans privades amb interessos comercials".

La solució arribarà el 2021

No es la primera vegada que la platja de Portocristo s'ha de clausurar per contaminació. Sebastià Nadal ha explicat a l'ARA Balears que s'està a l'espera de poder reformar el carrer de Bordils, on convergeixen les canonades de la major vessant d'aigües pluvials de Portocristo. El projecte de reforma urbana a la primera línia preveu desviar la canonada de pluvials cap a la zona del Moll, per evitar, d'aquest manera, que s'aboquin directament sobre la platja quan es desborda. Aquest projecte, segons el Departament d'Urbanisme de Manacor, està previst que estigui executat l'estiu del 2021.

stats