Part Forana 30/01/2018

Les platges de Menorca lideren la davallada del nombre d’incidents greus i mortals a Balears el 2017

Les platges de Menorca lideren la davallada del nombre d’incidents greus i mortals a Balears el 2017

Ara Balears
2 min
Les platges de Menorca lideren la davallada d’incidents greus i mortals a Balears en 2017

MenorcaLes zones de bany de Menorca varen registrar 44 incidències greus i 3 de mortals entre el maig i l'octubre del 2017, segons que figura a la Memòria de Platges de 2017 que avui ha estat presentada a la seu del Consell de Menorca per part del director general d’Emergències i Interior, Pere Perelló, i de la vicepresidenta segona del Consell, Cristina Gómez .

Perelló ha destacat “la tendència de les incidències greus i mortals a reduir-se respecte del 2016”. Els decessos han passat de cinc el 2016 a tres el 2017. L’any passat, el nombre d'intervencions per casos d’emergència vital dels 55 socorristes que fan feina a Menorca, va davallar un 43%.

Hi ha hagut 44 casos de trasllat amb ambulància des de les platges cap centres d'assistència, amb una incidència un 11% més alta que el 2016. Un altre aspecte destacat de l’activitat de socorrisme i salvament a Menorca és la xifra d’ofegats recuperats, “que estaven en risc de mort i els socorristes han aconseguit reanimar”, segons que ha afirmat Perelló. Això es va aconseguir en quatre ocasions durant aquesta temporada alta del 2017, i, en canvi, no es va poder completar el 2016.

Perelló ha destacat que “a Menorca, a la Direcció General d’Emergències i Interior tenim quantificades 84 zones de bany: 1 de risc alt, 22 de risc mitjà i 61 de risc baix”. D’aquestes zones de bany, 22 tenen assignada vigilància a través de cada municipi competent. Perelló ha destacat la feina de “supervisió del Govern, amb 51 visites tècniques del personal de la Unitat Operativa d’Emergències a Menorca”.

A banda dels socorristes que proporcionen els contractes municipals, Menorca disposa de 18 socorristes reactius que proporcionen les empreses que tenen negocis o concessions en zones de costa, segons que obliga l’actual normativa en matèria de seguretat a les platges de les Illes Balears.

El resum de les dades del 2017 de la Memòria de Platges de les Illes Balears indica un descens de les xifres d’incidències greus a Balears, d’un 14%; de decessos, un 18,5%, i el manteniment de les xifres d’ofegats reanimats, 48, en relació amb les dades de la temporada de bany del 2016.

Enguany han estat 399 els llocs actius de socorrista distribuïts per les platges de Balears, als quals cal sumar els socorristes reactius.

El perfil tipus de la víctima mortal a les platges de Balears el 2017 és la d’un home de 70 anys d’edat nascut a l’estranger. Respecte d'anys anteriors, s’observa un augment de l’edat de les víctimes, 4 anys més que la mitjana dels darrers anys), i també un repunt del nombre de dones afectades, que han estat un 29% de les víctimes.

“Mai són bons, els resultats, quan parlam de pèrdua de vides humanes”, ha dit Perelló, però els resultats del 2017 ens indiquen que anam per bon camí pel que fa a la prevenció de riscos en zones de bany i a l’atenció ràpida d'emergències vitals”.

stats