Part Forana 26/07/2018

700 persones presencien la novena recol·lectorada a Vilafranca i Petra

Un vintena de màquines han fet possible l'espectacle i la festa a Es Cruce i Son Santandreu

M. Barceló
2 min
Les màquines recol·lectant davant les cases de la possessió de Son Santandreu, dins Petra.

PetraUnes 700 persones han participat en la festa pagesa IX Trobada d’Amics del Batre, com a manera de celebrar la recol·lecció de gra a tota la contrada del Pla, el graner de Mallorca. Com és costum, l’encontre de maquinària agrícola i pagesos ha tingut lloc a l’esplanada del complex gastronòmic d’Es Cruce, a Vilafranca, i ha comptat amb la presència del director general d’Agricultura, Mateu Ginard, i altres membres del gabinet de la Conselleria, a més de representants de les diverses associacions agràries de l’illa.

Després del ja tradicional berenar de la festa cerealística, una vintena de recol·lectores s’han desplaçat fins a la finca de Son Santandreu, dins el terme de Petra, per batre una quinzena d'hectàrees de cultiu de gra, abans que pagesos i pageses tornassin a posar peu davall taula, ja ben passat el migdia, i clausurar la trobada ja entrat l’horabaixa.

A la zona més empinada dels cultius s'hi ha situat la majoria de gent que ha volgut presenciar la feina de les recol·lectadores

Tot i la forta calor, gent de totes les edats, amb el típic capell foraviler, han seguit el vaivé de les màquines capolant els brins. S'ha habilitat un envelat per fer una mica d'ombra i apaivagar la calor i la polsina que creaven les recol·lectadores en moviment per dins els sembrats.

Una molt bona anyada

Segons han explicat fonts de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, enguany s’espera una gran anyada, atès que venim de dos anys molts magres quant a producció. De les 46.832 tones registrades durant la campanya de l’any passat en una superfície de 40.920 hectàrees, enguany s’espera augmentar entre un 60 i 70% la recol·lecció. Algunes finques poden superar fàcilment les dues tones per hectàrea. Mateu Ginard ha explicat que encara queda terreny per batre i, per tant, les dades de la campanya tardaran a saber-se amb una certa aproximació.

stats