Part Forana 31/05/2018

Persones amb discapacitat visual descobreixen el Museu de Manacor

L'exposició 'Aquí sí que ho pots tocar' forma part del projecte d'accessibilitat del centre

Ara Balears
2 min
Usuaris de l'ONCE durant la visita al museu, vora les peces exposades per a que les poguessin tocar.

ManacorUn grup de persones cegues ha fet una visita accessible al Museu d'Història de Manacor, ubicat a la històrica Torre dels Enagistes. Es tracta d’una activitat organitzada per l'ONCE i el Museu d’Història de Manacor, i ha permès als visitants conèixer algunes de les peces exposades amb les seves pròpies mans.

La batlessa de Manacor, Catalina Riera, juntament amb la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà; la cap del departament de Serveis Socials de l'ONCE a les Illes Balears, Alejandra Luque; i la directora del Museu, Magdalena Salas, han acompanyat les persones amb discapacitat visual en una experiència que forma part del projecte d'accessibilitat que ja desenvolupa el Museu de Manacor.

Durant la visita, el grup de persones vinculades a l'ONCE ha pogut accedir a l'art a través del tacte, tocant peces autèntiques del museu i de les rèpliques d’una vintena de peces realitzades en 3D per gaudir de l'experiència d'accedir a la cultura i a l'art com qualsevol altra persona. Amb l’exposició 'Aquí sí que ho pots tocar!', el museu s’obre un nou model, que ha estat possible gràcies al suport dels tècnics de Rehabilitació de l'ONCE de les Illes Balears.

Aquest grup de persones amb discapacitat visual han tingut l’honor de ser les primeres que han vist i tocat aquesta exposició experimentant i 'mirant' a través de les seves mans les peces que abans eren fora del seu abast dins les vitrines del museu.

Des del Museu, a més de les peces que es poden tocar, han posat a disposició dels visitants codis QR que permeten accedir a través del mòbil a àudios que expliquen els aspectes més rellevants de la història i les peces que es troben a cadascuna de les sales de l’exposició permanent del museu.

Oberta fins al 15 de juny

La mostra, que es va inaugurar dissabte dia 19 de maig i que estarà oberta fins al 15 de juliol, mostra rèpliques de ceràmiques de la prehistòria, llumets romans, alfàbies islàmiques, cranis de 'Myotragus', escultures i monedes romanes, joies talaiòtiques, i fins i tot fragments de mosaics i pedres de molí reals.

L’exposició 'Aquí sí que ho pots tocar!' és una primera passa cap al desenvolupament del projecte Museu Accessible. Gràcies a la col·laboració de l'Associació d'Amics del Museu d'Història de Manacor s'han pogut elaborar rèpliques d'algunes de les peces que s'exposen al museu perquè tothom pugui tocar-les i, especialment, les persones que tenen problemes de visió.

stats