Part Forana 22/03/2018

Una gran bassa permetrà modernitzar el Pla de reguiu d'Algaida i Montuïri

Emmagatzemarà, de manera puntual, una part del cabal del torrent de Pina

Miquel Barceló
2 min
Mateu Ginard, el batle Verger (d'esquena) i el conseller Vidal (dreta) conversant amb els tècnics a la zona en obres.

AlgaidaEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha volgut celebrar el Dia internacional de l'aigua amb la presentació del projecte de modernització del Pla de reguiu d'Algaida i Montuïri, que crearà un estany de 14.000 m3 vora la depuradora que comparteixen ambdós municipis que, de manera ocasional, emmagatzemarà aigua del torrent de Pina. El projecte té un pressupost de 800.000 euros i s'espera que estigui acabat abans de l'estiu del 2019.

Actualment, segons el conseller, ja hi ha 13 embassaments d'aigua depurada a les Illes Balears. En total, abasteixen un superfície de reguiu de 3.600 hectàrees i se'n beneficien més d'un miler d'agricultors. Pel que fa a la nova infraestructura per a la zona de fora vila del Pla de Mallorca, s'espera poder-ne ampliar el servei actual de reg, que subministra 19 comuners de Montuïri i Algaida i que, de retruc, permetrà plantar nous cultius a la zona. Segons el director general d'Agricultura, Mateu Ginard, s'obren bones perspectives per a noves plantacions d'ametlers, oliveres i farratge.

El dipòsit regulador de la depuradora té una capacitat de 580 m3, amb una estació amb dos equips de bombeig i filtració d'aigua que rega 17 hectàrees de cultius. Amb la nova bassa s'instal·laran tres equips de bombeig amb un sistema modern de filtració i d'aireig per mescla i agitació mecànica.

Polítiques d'estalvi

Vidal ha destacat que tot i que venim d'un bon període de pluges, les polítiques d'estalvi i de reutilització del Govern i de la societat en general han de continuar, "perquè els cicles de sequeres i pluges formen part del nostre ADN", referint-se al clima de les Illes. Per al conseller, el projecte de reutilització de l'aigua depurada d'Algaida i Montuïri "és exemplar", i està en la línia de la cultura per la sostenibilitat. Sergi Mulet, de Tragsa, ha explicat que el sistema de filtració de les noves instal·lacions compleix el nou reglament i que s'aprofiten tots els equipaments antics.

El batle de Montuïri, Joan Verger, ha agraït la inversió del Govern per poder reutilitzar l'aigua depurada per al reguiu, amb la confiança que sigui un incentiu per a la pagesia. Carles Feliu, president de la Comunitat de Regants, ha dit que el projecte és una garantia per fer noves inversions en cultius a la zona.

stats