L'"olor de merda" divideix sa Pobla

El fems dels camps propers molesta els alumnes de l'institut, que no poden tenir les finestres obertes a causa de la pudor

El grup de Facebook 'No ets de sa Pobla si no...' bull d'ençà d'aquest dimarts. Segons denuncien els alumnes i pares de l'IES Can Peu Blanc, l'institut situat als afores del poble i ben enmig de la marjal poblera, la pudor del fems és insuportable i no tenen altre remei que fer les classes amb les finestres tancades.

La directora de l'institut, Pilar Molias, reconeix que els professors i els alumnes han de "conviure amb la ferum" del fems que fan servir els pagesos per abonar els camps de patates. Tot i les molèsties, Molias diu que "entén" el posicionament dels pagesos i que "tothom té part de raó". Un grup d'alumnes de 3r d'ESO ha fet un article queixant-se de l'olor i la directora assegura que demanarà al batle una reunió amb els propietaris de les finques veïnes de l'institut per resoldre el problema.

El batle de sa Pobla, Biel Ferragut (IxSP-El Pi), reconeix que "manca comunicació" entre els pagesos i l'institut. Ferragut explica que normalment s'abona amb fems els caps de setmana o els capvespres, però quan no és així causa moltes molèsties a l'IES Can Peu Blanc. "S'han de combinar les dues coses: hi ha una escola i hi ha una activitat agrícola", sentencia.

Debat a les xarxes

Mentrestant, el tema ha generat debat tant a l'institut com al poble. Al grup 'No ets de sa Pobla si no...' hi ha centenars de comentaris sobre el tema. Una veïna denunciava la contradicció d' organitzar la Fira de la Patata i queixar-se de l'olor que, en alguns casos, porta associat el cultiu d'aquest tubercle. Aquesta mateixa persona explicava que ha vist els alumnes insultar els pagesos durant l'hora del pati a causa de les olors.

Un alumne, en canvi, es queixava que els tractassin de "nins aviciats" per denunciar les molèsties de la pudor i explicava que no tenien més remei que tirar desodorant dins les aules per dissimular la ferum. Un altre veí al·ludeix al nom del grup de Facebook en què es mantenen aquestes discussions i sentencia: "Ets de sa Pobla si aguantes l'olor de merda a l'entrada de l'estiu".