84 nous busos milloraran el transport públic interurbà del nord de Mallorca

El Govern presenta la nova concessió del servei, que començarà a operar el novembre del 2020

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha presentat aquest dijous a Alcúdia la nova concessió del transport públic interurbà de la zona nord de Mallorca, que tindrà 84 nous busos (73 amb GNC, 9 elèctrics i 2 microbusos dièsel Euro VI) per iniciar un nou servei, totalment reestructurat i adaptat al Pla de mobilitat, a partir del novembre del 2020. Així ho ha explicat el conseller Marc Pons.

Transports de les Illes Balears (TIB) ha presentat també el nou concessionari, Grupo Ruiz, que ha estat representat pel president del grup, Gregorio Ruiz. Es tracta d'una empresa que opera a escala estatal, amb 140 anys d'experiència en el transport de passatgers, amb 2.100 vehicles a tot l'Estat i una plantilla de 2.000 treballadors. La concessió, igual que les de la resta de Mallorca, tindrà una vigència de deu anys més cinc anys prorrogables.

Pons ha recordat que queden deu mesos per preparar l'entrada del nou concessionari, que aportarà una flota moguda majoritàriament per gas natural comprimit (GNC), la qual cosa obligarà a instal·lar tres estacions de gas a la demarcació. També s'hauran de millorar i reordenar les parades actuals.

A més de l'increment del servei, s'amplien les freqüències horàries, més estables al llarg de l'any i reforçades durant la temporada turística. S'habiliten quatre línies troncals a tota la zona: Palma-Sóller, Palma - Platja de Muro, Palma - Port de Pollença i Alcúdia - Can Picafort.

La nova concessió permetrà a TIB introduir modificacions o incrementar les línies. S'anuncia un sistema tarifari àgil que premia l'ús del transport públic, permet un transbordament als busos de l'EMT totalment gratuït (a partir del primer trimestre del 2021) i facilita la compra del bitllet per internet.

28 municipis interconnectats

Pel que fa al transport, la demarcació nord de Mallorca està integrada per la majoria de municipis de la zona de serra de Tramuntana (Puigpunyent, Marratxí, Bunyola, Valldemossa, Deià, Sóller, Escorca, Fornalutx, Alaró i Consell), el Raiguer i el Nord (Inca, Selva, Lloseta, Mancor, Costitx, Sencelles, Santa Eugènia, Pollença, Alcúdia, Muro, Santa Margalida, Llubí, sa Pobla, Campanet, Búger i Artà) i una part del Llevant (Artà i Capdepera). En total, connectarà 28 municipis entre ells i amb Palma.