POLÍTICA MUNICIPAL
Part Forana 21/06/2019

Més batlesses, però no n’hi ha prou

El lideratge femení als ajuntaments passa del 19,6% al 24% però continua lluny del 46% de regidores que hi ha en els 66 consistoris de les Illes Balears

M. B. / I. M. / I. S.
3 min
Més batlesses, però no n’hi ha prou

Palma / Maó / EivissaL’entrada de les dones en el món de la política municipal es fa de manera pausada i es va apropant a l’equilibri presencial que també es reivindica en molts altres àmbits socials i econòmics. Però la paritat que apliquen determinats partits, especialment els més sensibles en matèria d’igualtat, no es reflecteix en les xifres actuals de batlies en mans de dones. El percentatge femení de vares de comandament és lluny d’equiparar-se al nivell de representativitat consistorial adquirida en les darreres eleccions municipals.

A les Balears, dels 66 municipis, 16 (10 a Mallorca, 5 a Menorca i un a Eivissa) han començat el mandat amb dones al capdavant; això suposa un 24%, per damunt del 19,6% d’ara fa quatre anys, en què varen ser 13 (9 a Mallorca i 4 a Menorca). És un avenç, però petit, i implica un percentatge que no es correspon amb la quota de representivitat femenina assolida en el global dels consistoris balears. De les 906 regidories dels 66 municipis, 378 corresponen a dones, un 46%. Per tant, el nombre de batlesses hauria de situar-se sobre la trentena. Això vol dir que les Balears tocaria tenir més batlesses i que tal volta la paritat ha de començar amb dones capitanejant les llistes municipals.

Mallorca té 285 dones en els 699 seients municipals, un 40%; a Menorca la proporció és de 50 sobre 110, un 45%, i a Eivissa, 43 de 97, un 44%.

En termes de gènere, Menorca és l’illa políticament més feminista amb 5 de les 8 batlies en mans de dones. Fa 4 anys les 5 batlies de les Pitiüses eren ocupades per homes. Després del 26-M, Santa Eulàlia té la primera batlessa: Carmen Ferrer, del PP. Menorca té batlesses a Ciutadella (Joana Gomila, de PSM-MÉS), Ferreries (Joana Febrer, d’Entesa per Ferreries), es Migjorn (Antònia Camps, del PP), es Castell (Joana Escandell, del PSOE) i Sant Lluís (Carol Marquès, del PSOE). Això és un 62% d’ajuntaments presidits per dones.

A Mallorca, s’ha passat de 9 a 10 batlesses, un 18%, però per equilibrar-se amb la representació femenina que hi ha en els 53 ajuntaments (40%), tocaria tenir-ne 21. Percentualment Mallorca és l’illa amb menys dones al davant dels consistoris, perquè Eivissa, només amb una batlessa als seus cinc municipis, arriba al 20%. Així i tot, la pitiüsa major també hauria de doblar el nombre de batlies en mans de dones. El gran desequilibri arrela en el poc nombre de dones que encapçalen les candidatures municipals, respecte de la presència que han tingut a les eleccions locals.

Alcúdia (Bàrbara Rebassa, del PSOE), Algaida (Maria Antònia Mulet, del PSOE), Campanet (Rosa M. Bestard, del PSOE), Esporles (Maria Ramon, de MÉS), Llubí (Magdalena Perelló, de MÉS), Andratx (Katia Rouarch), Campos (Xisca Porquer, del PP), Porreres (Xisca Mora, d’El Pi), Santanyí (Maria Pons, del PP) i Son Servera (Natalia Troya, del PSOE) són els deu municipis mallorquins que comencen amb dones portant les regnes de l’Ajuntament. Emperò cal recordar que Alcúdia i Andratx han de tenir relleu masculí en arribar al meridià de la legislatura.

La mitjana d’edat dels batles i batlesses a Mallorca és de 47,7 anys, 47,5 si es tenen només en compte les batlesses. Rosa Bestard, de Campanet, és la mandatària més jove (28) i Bàrbara Rebassa d’Alcúdia, la major (61).

A Calvià (11 de 21), Bunyola (8 de 13), Algaida (7 de 13), Esporles (7 de 13), Ferreries (6 d’11) i es Migjorn (7 de 9)les dones superen els homes a l’arc consistorial. A la part baixa, Escorca no només té regidors d’un sol partit (el PP), sinó que no té cap dona en el Consistori. El segueixen Lloret (2 de 9), Costitx (2 de 9) i Sant Joan (3 d’11). A l’equip de govern de Santanyí (PP), les dones són majoria, amb 6 de 10 regidories.

LES MANDATÀRIES ES VAN ADAPTANT A LES NOVES RESPONSABILITATS

“Res m’és nou pel que fa a gestió municipal, perquè com a funcionària em conec la casa. Així i tot, som conscient que en l’aterratge encara em queda el bot més gros”, conta Xisca Porquer, la primera batlessa de Campos. “Hi ha molta feina, però la gent m’anima. La figura de la dona és important dins un ajuntament i se’ns té respecte”, afegeix. “Després de l’estrès d’eleccions i pactes, hem reduït un poc el ritme. Tenc feina de posar-me al dia i m’he d’acostumar a entrar en el despatx, perquè encara tenc la impressió que m’hi trobaré el batle anterior”, explica Bàrbara Rebassa, batlessa d’Alcúdia, qui assegura que sempre es passa més pena per la responsabilitat, però amb la seguretat “de tenir un equip de govern potent que m’envolta”. Maria Pons també és la primera dona que ocupa la batlia de Santanyí. “La dedicació en temps a l’Ajuntament és la mateixa que quan era regidora, amb major responsabilitat que abans, evidentment, però amb ganes de servir la gent amb la mateixa il·lusió”, comenta.

stats