Part Forana 13/05/2019

El Museu de Manacor recupera una batedora del 1922 restaurada pel Consell

Formarà part del centre d'interpretació de la farinera d'en Beió

Ara Balears
2 min
Moment en què es descarrega la màquina agrícola.

ManacorL’Ajuntament de Manacor és propietari d'una màquina batedora de la marca Ruston & Hornsby que va ser donada per la família Maimó Obrador el juny del 2012. Aquesta batedora estava dipositada en un annex de la farinera d’en Beió, propietat també de l’Ajuntament, la maquinària de la qual ha estat restaurada per la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Servei de Patrimoni Històric.

La màquina conserva la matrícula PM-618, que correspon a l’any 1922. Fins a data d’avui, no és té constància que una altra batedora d’aquesta marca funcionàs a Mallorca. Aquesta batedora fou fabricada a la ciutat de Lincoln (Anglaterra), probablement la dècada del 1910. La seva distribució va correspondre a la firma Múgica, Arellano y Compañía, amb seus a Madrid, Pamplona i Sevilla.

La màquina de batre ha estat traslladada aquest dilluns dematí des del taller de restauració de patrimoni historicoindustrial que té el Consell de Mallorca a Son Bonet fins a la farinera d’en Beió, a Manacor. La maquinària, que forma part de la col·lecció del Museu de Manacor, ha estat restaurada peça per peça durant vuit mesos per diferents operaris de la brigada de Patrimoni del Consell. Està previst que aquesta peça s’integri en el projecte museogràfic per convertir la farinera d’en Beió en un centre d’interpretació.

Cost de la restauració

El personal especialitzat de la Unitat del Patrimoni Historicoindustrial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca n’ha duit a terme la restauració i l'Ajuntament de Manacor ha aportat els materials necessaris. El pressupost de la restauració suma 30.967 euros, 6.052 dels quals corresponen a material aportat per l’Ajuntament i 24.915 a mà d’obra, aportada pel Consell de Mallorca.

Kika Coll, Aina Serrano i Magdalena Salas.

Els treballs de restauració s’iniciaren el mes de gener del 2018 i varen concloure el mes de setembre del mateix any. Fins avui no ha estat possible traslladar novament la batedora al seu lloc original, ja que l’Ajuntament ha hagut condicionar el local on es guardarà la màquina agrícola.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha assistit a les tasques de trasllat amb Aina Serrano, responsable de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial del Consell de Mallorca, i Magdalena Salas, directora del Museu de Manacor.

stats