Part Forana 05/02/2018

El Museu del Calçat d'Inca es renova i prepara un memorial fotogràfic

Dins el programa d'enguany, es preveu la publicació d'un catàleg de la col·lecció de la maquinària industrial

Ara Balears
2 min
Unes sabates del segle XIX és un dels nous atractius que ofereix el Museu d'Inca.

IncaEl Museu del Calçat d'Inca comença una nova etapa amb importants projectes encaminats a millorar i dignificar la institució i el seu patrimoni. Això es desprèn de la presentació que han fet el batle, Virgilio Moreno, la regidora responsable del Museu del Calçat i de la Pell, Antònia Sabater, i la directora de la institució, Aina Ferrero.

"Després de 8 anys de l'obertura del Museu, per fi es publicarà un catàleg de la col·lecció de la maquinària industrial patrocinat pel Consell de Mallorca, i s'introduirà al sistema de gestió museística MuseumPlus, ja que és un dels museus pioners a Mallorca", ha dit Sabater. Aquesta feina es completarà amb un audiovisual en el que diversos sabaters i sabateres explicaran el funcionament de les peces de la col·lecció del Museu.

El projecte principal del 2018 és la reestructuració i renovació museogràfica de la sala d'exposicions de la col·lecció permanent del Museu, que serà dotada d'un nou discurs expositiu i nous recursos de mediació (senyalització, cartel·les, panells, material per a nins, il·lustracions, etc.) per tal de fer comprensibles les peces exposades i garantir una experiència satisfactòria als futurs visitants, tot dignificant el patrimoni que disposa el Museu. Per aconseguir més recursos materials i desenvolupar un projecte més atractiu, s'obrirà una convocatòria de patrocinis.

Nova sala permanent

La nova sala permanent s'inaugurarà el setembre del 2018. "Un dels objectius bàsics del Museu és implicar la comunitat i que aquesta participi de la manera com ha de ser exposat el seu patrimoni, que és una part essencial de la seva identitat i la seva història. Per aquest motiu, es durà a terme un estudi de públic rigorós les conclusions del qual s'aplicaran a la nova exposició permanent", ha explicat la directora, AinaFerrero.

Dins aquesta mateixa línia participativa, es vol reconèixer els antics sabaters i sabateres i altres persones relacionades amb el món de la sabata, i es durà a terme un memorial fotogràfic d'homenatge que quedarà exposat de manera permanent al Museu. Per aconseguir fotografies de persones vinculades al món de la sabata, ja s'ha iniciat una crida popular per tal que tothom que en tingui les faci arribar al Museu.

Sabates del segle XIX

També s'ha de destacar una recent incorporació a la col·lecció del Museu, unes sabates del segle XIX donades per Miquel Riutort. Aquesta és la peça del mes de febrer; una nova iniciativa d'aquest any per realçar la col·lecció del Museu. Així, s'exhibeixen a l'entrada del centre per acostar-les a tots els visitants. Pel que fa a la programació, es tenen previstes diverses activitats i tallers, així com concursos per atreure nous usuaris.

La iniciativa 'Selfies al Museu', amb vista al maig d'aquest any, n'és un exemple. Gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Comerç i Turisme de l'Ajuntament d'Inca, es desenvoluparà també un certamen d'il·lustradors que s'hauran d'inspirar en les màquines de la col·lecció permanent del Museu, el guanyador del qual rebrà l'encàrrec de fer les il·lustracions que serviran per explicar el funcionament de les peces de la sala permanent.

Una selecció dels millors projectes formarà part de l'exposició 'La bellesa a l'objecte industrial', que s'inaugurarà el setembre. El mes d'abril, l'exposició 'La sabata en el món del Kitsch' quedarà inaugurada, fent visible una part dels fons del Museu.

stats