El municipis es reuneixen aquest dilluns amb Montoro per parlar de la reinversió dels romanents

Els ajuntaments de Balears varen tancar l'any 2016 amb un superàvit de 500 milions d'euros, segons la FELIB

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, es reunirà aquest dilluns dematí amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro per parlar del límit de despesa dels ajuntaments.

Segons dades fetes públiques per la Federació d'Entitats Locals de Balears (FELIB), els ajuntaments de les Illes acumulen en el banc 500 milions d'euros que no es poden reinvertir. El cas més sonat és el de l'Ajuntament d'Alcúdia, que hi té prop de 56 milions.

El batle d'Alcúdia, Antoni Mir, és un dels primers edils de Balears que dimarts viatjarà a Madrid a una cimera convocada a escala estatal en què s'espera congregar uns 300 batles i càrrecs locals amb la intenció de presentar un front comú davant el Ministeri d'Hisenda per renegociar els termes de la llei pressupostària. 

És una demostració de força de la FEMP davant el govern de l'Estat, que negocia el projecte dels pressupostos que vol aprovar abans de Setmana Santa. 

La cimera servirà, a més, per informar els batles sobre la reunió que aquest dilluns faran Caballero i Montoro per negociar una estratègia.

A Balears, el president de la FELIB, Joan Carles Verd, considera que és una bona oportunitat per canviar les "normes del joc". Segons Verd "si bé la llei Montoro tenia sentit en un context de crisi, ara la majoria dels ajuntaments té els comptes sanejats i només s'utilitzen les xifres per maquillar el deute davant Europa", ha denunciat. 

Amb vista a dimarts, encara s'ha de tancar la comitiva que participarà en la reunió, a la qual ja s'han sumat batles com el d'Alcúdia o el de Palma. 

Cal recordar que, a escala estatal, es parla d'un superàvit de prop de 5.000 milions d'euros.