Part Forana 04/10/2017

Els municipis de Mallorca demanen tenir pes en el nou model turístic

Els batles volen que la nova Llei de turisme doni més protagonisme als ajuntaments

Miquel Barceló
3 min
Taula del debat sobre el model turístic que ha tingut lloc al Teatre de Petra.

PetraEls ajuntaments consideren el nou model turístic que ha de regular l'habitatge vacacional una manera de poder dinamitzar els nuclis urbans. Que el benefici turístic repercuteixi en la rehabilitació d'immobles dels centres antics, molts dels quals estan abandonats, i també en l'oferta complementària dels pobles, és el principal benefici que hi veuen. A la vegada són dos reptes exposats en el transcurs del debat que ha tingut lloc aquest dimecres al Teatre de Petra, promogut per Aptur (Associació d'Apartaments i Habitatges de Lloguer de Temporada de Balears), amb la participació de PIMEM i representants polítics d'Artà, Llucmajor, Manacor, Porreres, Santa Margalida i Petra.

La redacció final del Pla d'Intervenció als Àmbits Turístics (PIAT) que estableix la Llei 6/2017 de 31 de juliol, de modificació de la Llei de turisme, preocupa els ajuntaments. Les 43.000 places que es volen regular s'han de distribuir entre els sectors hoteler i de lloguer vacacional. Aquest darrer, segons la consellera d'Urbanisme i Territori, Mercedes Garrido, es farà a través d'un sistema de zonificació "amb un sostre" i amb set àrees: una a Palma i sis a la resta de l'illa. Llavors, "el PIAT marcarà la distribució en deu subsistemes", ha afegit. Garrido ha assegurat que "els ajuntaments podran intervenir en la regulació del lloguer". Ha recordat que fins ara "la llei era més restrictiva" i que "els plurifamiliars no estaven autoritzats".

Mentre es redacta el PIAT, l'any de moratòria que frena la concessió de noves llicències ha agafat de ple dues temporades turístiques, s'ha queixat el batle de Petra, Martí Sansaloni, qui ha deixat caure molts dubtes sobre la zonificació del lloguer turístic."Cal tenir en compte la dinamització econòmica que suposa el lloguer i que molta gent ho fa per necessitat", ha afegit en la seva intervenció.

"Els que redacten el PIAT només pensen en unifamiliars, malgrat que Mallorca té un jardí que està a la zona rural, i a més s'ha de tenir en compte que la gent mantindrà les finques si en poden treure un rendiment", ha remarcat el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, en el seu torn. "Qui va ensenyar a llogar els plurifamiliars foren els hotelers i ara que són els propietaris els qui lloguen, als hotelers no els va bé", s'ha queixat. Jaume Tomàs, regidor d'Urbanisme de Llucmajor, s'ha referit a la problemàtica de saturació de lloguer que pateix s'Arenal "pel fet que molts propietaris guanyen més amb un mes de lloguer turístic que tot l'any amb un lloguer ordinari.

Revitalitzar el món rural

Antònia Llodrà, regidora de Turisme de Manacor, ha destacat que el lloguer turístic ha donat la possibilitat de poder mantenir molts immobles i que és un actiu dinamitzador per als municipis. Per a ells, ha reclamat que es tingui en compte la seva opinió en la tramitació del PIAT. La batlessa de Porreres, Francisca Mora, està segura que el lloguer turístic "revitalitza el món rural". "Molts joves que tenen una casa vella heretada dels pares o padrins tenen dificultats per poder mantenir-la. Davant això, el lloguer turístic és una manera de mantenir viva l'economia del poble", ha explicat. Els centres antics dels pobles es poden rehabilitar si hi ha en perspectiva una font d'ingrés, ha insistit.

A Artà, el fenomen de l'habitatge vacacional s'analitza des de diversos vessants. Manolo Galán entén també que pot ajudar a dinamitzar el teixit econòmic, "però la gent jove pateix l'efecte d'un lloguer elevat provocat pel lloguer turístic. Molts han passat de valer 300 euros a 600", ha remarcat després d'advertir la necessitat de "saber cap on anam", perquè en el cas d'Artà, amb una població residencial de 7.800 habitants, "hi ha 1.800 places de lloguer turístic autoritzat i 3.500 pendent d'autorització".

PIMEM demana més habitatge social

Jordi Mora, president de PIMEM, s'ha mostrat en desacord amb la Llei de turisme i demana una regulació "que ajudi a reactivar l'economia local i circular lligada a la sostenibilitat del territori". Mora ha negat que el lloguer turístic faci pujar el lloguer normal, segons ha puntualitzat el batle d'Artà, Manolo Galán. Per PIMEM, manca promoció d'habitatge social, una assignatura "que no ha aprovat cap dels darrers governs".

stats