CRÒNICA
Part Forana 13/08/2018

El Much i la Muca es troben i posen la cirereta al pastís de la XVa Mucada

El rosa ha tenyit Sineu en aquesta quinzena edició de la popular neofesta

Jaume Ribas
3 min
La Muca pronuncia el pregó del Much més feminista

SineuEl Much i la Muca s'han tornat a trobar al fossar de Sineu. En la quinzena edició d'aquesta neofesta, una de les que té més anomenada en tot Mallorca, s'ha produït l'anomenat "Enqüentro" entre el personatge mitològic que inspira el sarau i la seva representació femenina. Tot i que l'encontre de les dues processons estava previst per a les quatre i mitja, la trobada no ha estat fins passades les cinc. "Tots els horaris són orientatius", avisava l'organització.

La calor fonia el rosa, color oficial de la festa, que els assistents lluïen per tot: camisetes, tassons, ventalls, calçons, sabates, ulleres de sol, roba interior... La gentada estibava els carrers del fossar de Sineu: sineuers, mallorquins d'arreu i algun turista desorientat, equipat amb camiseta, ventall i tassó oficials i fent esforços superlatius tant per integrar-se com per entendre aquesta festa del Pla de Mallorca.

Després de dinar és l'hora dels forans: arriben trens, busos i cotxades d'arreu de Mallorca. Els sineuers, majoria absolutíssima al matí i majoria relativa l'horabaixa, representen una proporció cada vegada menor de les masses suades que omplen el poble. Després de "l'Enqüentro", una còpia pagana de la processó pasqual de l'encontre entre Jesús i Maria, té lloc la resta de mostres d'imaginació i surrealisme: jocs d'aigua, jocs florals, un 'jaleo' amb Mobylette, eleccions "muquicipals" per assegurar el relleu, música, beure i suor a voler.

Conselleries buides?

La Mucada d'enguany -les Mucades de tots els darrers anys, més ben dit- ha aplegat desenes de càrrecs polítics de tots els colors. Camuflats entre els centenars d'assistents a aquesta festa, polítics de tot pelatge aprofiten que la bauxa "mucal" no és gaire protocol·lària per sortir i beure. El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, el conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal, la portaveu del Partit Popular al Parlament, Marga Prohens, el secretari general del Pi, Josep Melià... Tots han aprofitat la diada a les barres de Sineu. "El matí hem anat a fer feina", es defensa un assessor socialista. No tots -i bé que fan.

"No és no" i un record per a Valtonyc

La Muca, ella ha estat l'encarregada de pronunciar enguany el discurs el pregó del Much una vegada que, devers migdia, la comitiva de sineuers ha baixat del puig de Reig per dur la festa al poble. El caparrot femení de la Mucada ha fet una entrada triomfal a la plaça de l'Ajuntament al ritme dels temes més festius i variats d'aquest segle i del passat.

Una vegada a la casa consistorial, l'equivalent femení del Much ha fet el popular pregó. El pregó del Much el fa cada any una personalitat diferent i que és sorpresa fins al darrer moment. Ningú, excepte els organitzadors de la Mucal Foundation, no sap qui serà el convidat. Enguany, però, l'honor ha quedat a casa i ha estat la sineuera que feia de Muca l'encarregada de pronunciar un discurs contundent i reivindicatiu que s'obria pas així com podia a través dels altaveus cap a la multitud.

En l'arenga festiva d'enguany, la Muca ha convidat la massa de sineuers i forans a gaudir la festa respectant tothom, sobretot les dones. La plaça sencera ha corejat la consigna feminista de "no és no" durant el discurs. A més, tampoc ha mancat un record per al raper Valtonyc, mig sineuer, i que va viure durant anys al poble, per qui han demanat "llibertat" i el retorn del seu exili belga. El parlament de la Muca, satíric com sempre, ha fet fins i tot befa de la situació del nou president del PP, Pablo Casado, i d'aquells que "regalen titulacions".

Després del discurs de la companya, el Much ha aparegut a la plaça i al finestral de l'Ajuntament per acabar d'exaltar les masses abans que la festa es traslladàs a la plaça de l'Església. "Visca Sineu, visca sa Muca, visca jo!", ha cridat el Much.

Posar-s'hi prest i de rosa

Fa dies que Sineu és de color rosa. Els comerços i les cases particulars del poble engalanen les façanes amb el color del Much de Reig, la neofesta que se celebra aquest dilluns i que compleix la seva quinzena edició. La rauxa ha començat a les deu del matí, quan la comitiva s’ha concentrat per iniciar mitja hora més tard l’ascensió al puig de Reig, d’on conta la llegenda que procedeix la venerada i mítica bèstia del Much. Després, el poble de Sineu ha estat l'escenari de totes les malifetes del Much i la seva cohort.

stats