Part Forana 11/01/2017

Més de mil persones acompanyen el primer ball dels dimonis a Manacor

La nit d'aquest dimecres tindrà lloc el primer assaig de les completes a l'església dels Dolors

Ara Balears
2 min
Els dimonis sortiren de la seu del Conservatori de Música per acudir a la plaça Ramon Llull.

ManacorEl primer ball dels dimonis és el primer gran acte multitudinari previ a la festa de Sant Antoni a Manacor i tingué lloc la nit d'aquest dimarts. La fredor de la nit no va frenar l'assistència a la plaça de Ramon Llull, on més de mil persones varen torrar al foc de les graelles la llonganissa, el llom o el botifarró, que serviren per agafar forces per al gran moment. I és que la primera ballada dels dimonis dóna el sus a un intensiu programa d'actes que es desenvoluparan fins al proper 22 de gener i que ompliran el municipi de tradició, costums i festa.

A les 20.30 h es varen encendre les graelles que havia preparat el Patronat de Sant Antoni, que convidà a pa, llonganissa, botifarró i taronges tothom que en va voler. El sopar popular va donar pas a l'emoció i els nervis d'escoltar enguany per primera vegada les gloses i les cançons que els manacorins senten com a himnes propis.

Sant Antoni i els dimonis foren encerclats per una multitud que  s'entusiasmà amb les seves danses.

Poc abans de les 22 h els crits i les mamballetes començaren a exigir la presència del Dimoni Gros, els Dimonions, el baciner i tota la colla de músics i sonadors. Ben aviat tota la comitiva sortí del Conservatori Municipal de Música de Manacor. En arribar a la plaça i en entonar els primers acords, la gent va embogir i tothom va acompanyar la música cantant de valent. Els balls es varen repetir en diferents punts de la plaça perquè tothom els pogués veure de prop. Amb aquest tast de la festa, Manacor dóna per iniciat un cicle festiu que durarà fins diumenge dia 22 de gener.

La propera gran cita santantoniera serà aquest proper divendres, a partir de les 21 h, amb l'assaig dels goigs de Sant Antoni i la tradicional ximbombada a la plaça de la Concòrdia. Abans, però, aquest dimecres, a les 20.30 h a la parròquia dels Dolors, tothom pot assistir a l'assaig de les completes, que es repetirà dissabte dia 14. Els interessats en una perspectiva ben particular de la festa podran assistir, dijous dia 12 a les 20.15 h, a la presentació del llibre 'Posseïts pel dimoni. La festa de Sant Antoni des de la música rave i trance', que tindrà lloc a l'Escola Municipal de Mallorquí i inclourà la presència de l'autora, Bàrbara Duran.

Els més petits de la festa podran gaudir divendres horabaixa, a l'Espai na Camel·la, de la bulla santantoniera per a infants de 0 a 3 anys i l'endemà, dissabte dia 14, a les 10 h el claustre de Sant Vicenç acollirà la presentació del llibre 'Dimonis de Mallorca' i posteriorment la VI Mostra de dibuix infantil, que durarà fins a les 13 h. Tot això passarà abans de dilluns dia 16, en què els dimonis i els foguerons encenen la festa, i de dimarts dia 17, dia de Sant Antoni, que amb les beneïdes i el darrer ball acomiaden la festa a Manacor. Tot i això, la festa continuarà fins dia 22 amb diferents actes a Son Macià, s'Illot, Cales de Mallorca i Son Negre.

stats