Part Forana 02/01/2018

MÉS proposa declarar BIC el Molí Nou arran de l'esfondrament de la seva teulada

És l'únic element patrimonial d'aquesta tipologia que queda dempeus

M. B.
2 min
El Molí Nou es troba a l'entrada del poble, des de la carretera de Felanitx i Porreres.

VilafrancaL'esfondrament de la teulada del Molí Nou, l'únic element etnològic d'aquesta tipologia que resta a Vilafranca, ha duit el principal partit de l'oposició, MÉS, a presentar una moció a l'Ajuntament, per tal que es demani al Consell de Mallorca que el conjunt de les cases i el vell molí sigui declarat Bé d'Interès Cultural (BIC).

La formació ecosobiranista de Vilafranca recorda que el patrimoni arquitectònic ha sofert un procés de destrucció a causa de les profundes transformacions urbanístiques i del fort creixement d’un mercat immobiliari especulador durant les darreres dècades.

El darrer molí

El Molí Nou és l'únic que queda dempeus dels sis molins fariners que hi hagué al poble durant el segle passat. A hores d'ara, Vilafranca només té un conjunt BIC, la possessió de Sant Martí d’Alanzell, que fou protegit l'any 1993, a petició d'ARCA i de l'OCB de Vilafranca.

Per a MÉS, "es fa necessari continuar amb la tasca de protecció del nostre patrimoni arquitectònic i és evident que les cases del Molí Nou i, especialment, de la torre de molí, com a únic element etnològic d’aquestes característiques que encara queda, són mereixedores de ser declarades béns del grau més elevat de protecció". El nivell de deteriorament de l'immoble ha anat augmentant i s'ha agreujat amb l'esfondrament del capell de teules.

Les cases del Molí Nou ja disposen de dues fitxes individualitzades dins el catàleg de patrimoni de Vilafranca, que va ser elaborat inicialment per ARCA i acabat posteriorment per Portal Forà, en què es fa una descripció exhaustiva de les característiques arquitectòniques de l’immoble.

Arran de la situació en què es troba el Molí Nou, MÉS proposarà en el proper plenari sol·licitar a la Comissió Insular del Patrimoni Històric del Consell de Mallorca l'inici dels expedients de declaració BIC amb la categoria de Lloc d’Interès Etnològic.

Catàleg patrimonial

Vilafranca disposa d'un catàleg de 80 elements patrimonials, encara pendent de l'aprovació definitiva, del qual el Molí Nou és la figura més representativa. Ara es tracta d'evitar que aquest conjunt segueixi les passes dels molins fariners d'En Pólvora, Can Perxana, En Baleto i En Negret, que foren enderrocats durant el segle passat.

stats