Publicitat
Publicitat

Josep Antoni Grimalt: “Ens mereixem una mica de rigor”

Catedràtic emèrit de Lingüística General (UIB) i editor de l''Aplec de Rondaies mallorquines d'en Jordi des Racó'

Josep Antoni Grimalt, catedràtic emèrit de Lingüística General (UIB) i editor de l’ Aplec de Rondaies mallorquines d’en Jordi des Racó, manifestava ahir la seva preocupació per aquesta decisió d’IB3, ja que “és un error i un desconeixement absolut del que han de ser els registres de la llengua”, va afirmar.

En opinió seva, “posar l’article salat en comptes del literari no és ni tan sols un canvi de registre, perquè els registres tenen moltes característiques específiques, no només es pot canviar un registre substituint l’article. La resta de mots, expressions i fórmules és el que marca cada un dels registres. I el formal és el que pertoca als mitjans de comunicació, i això no es pot canviar sense que es reflexioni sobre el model que es vol fer, llevat que es pretengui fer un bunyol”, va assenyalar.

Grimalt, que va editar les rondalles de mossèn Alcover, coneix bé les diferències i la idoneïtat de cadascun dels registres. “No sé què pensaran, sense anar més lluny, els pollencins, que no salen i que es trobaran uns informatius que ho fan. Els registres són un acord, no estan fets de manera capritxosa, sinó que tenen un sentit i tota una justificació. Si es decideix canviar i usar el salat, crec que estam davant una decisió injustificada i presa per persones que no n’estan al corrent”, va expressar. “No escolt ni veig gaire IB3, però crec que ens mereixem una mica més de rigor”, va assegurar.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 21/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF