Part Forana 11/05/2017

Els menors d'Artà tasten el cànnabis als 14 anys, i l'alcohol i el tabac, als 13

L'Ajuntament ha ofert 16 tallers educatius, en què ha detectat determinats hàbits juvenils

Ara Balears
2 min
Durant les festes populars hi ha un alt consum d'alcohol entre els joves.

ArtàEls menors d'Artà tasten l'alcohol per primera vegada als 13,2 anys de mitjana, el tabac, als 13,4, i el cànnabis, als 14,30 anys. Aquests han estat alguns dels resultats dels 16 tallers de prevenció en el medi educatiu que l'Ajuntament ha ofert enguany gratuïtament als centres escolars del municipi i en els quals han pres part 345 infants de l'IES Llorenç Garcies i Font, i els centres concertats Sant Bonaventura i Sant Salvador.

Aquests tallers, realitzats per l'entitat Energy Control, s'han duit a terme "per tenir informació de primera mà sobre la relació que tenen els menors del municipi amb l'alcohol i les drogues, conèixer-ne els riscos, fer-los-en partícips i ensenyar-los a valorar, decidir i escollir respecte d'aquesta qüestió", ha assenyalat la regidora de Serveis Socials, Aina Comas, que ha valorat molt positivament l'experiència. "L'Ajuntament d'Artà ha volgut posar diferents eines i recursos d'informació, suport i ajuda a l'abast dels joves davant possibles situacions de perill i vulnerabilitat en què es trobin o puguin trobar", ha afegit.

En aquests tallers, hi han participat 51 escolars de 1er d'ESO, 46 de 2n, 132 de 3r i 116 de 4t, i s'hi han abordat, entre altres temàtiques, el consum d'alcohol, tabac i cànnabis, altres drogues i els seus efectes, la composició de les drogues, la relació amb el sexe, la influència del grup en el consum o les sobredosis. Quan parlen de mesures de reducció de riscos, els participants asseguren que sempre mengen alguna cosa abans de beure i que coneixen els seus límits i eviten sobrepassar-los. A més a més, recomanen no conduir si s'ha begut i utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals. Han fet una valoració dels tallers de 9,13 sobre 10.

Quan se'ls ha demanat sobre la persona a la qual acudirien en cas de tenir un problema amb les drogues, un 28,2% ha optat pel professor, un 13,5% pel metge de família, un 13,1% per un professional especialitzat i un 9,9% pels pares.

Salut comunitària

L'oferta d'aquests tallers s'emmarca dins la feina encetada per l'Ajuntament l'any passat i té a veure amb un concepte integral de la salut comunitària. Al marge dels tallers de prevenció d'alcohol i drogues, se n'han ofert també de diversitat afectivosexual i identitats de gènere, de prevenció de l'abús sexual infantil i de prevenció de malalties de transmissió sexual. L'Ajuntament enllesteix aquests dies l'esborrany del pla municipal d'actuacions sobre el consum de drogues i conductes addictives.

stats