Publicitat
Publicitat

SALUT PÚBLICA

Els matancers no volen fer la prova de la triquinosi

En tota la campanya 2012/2013, tan sols se'n realitzaren 396 analítiques en 30 pobles

Les proves de la malaltia de la triquinosi, que són obligatòries a totes les matances de particulars, es varen realitzar tan sols en trenta municipis de Mallorca en tota la temporada 2012-2013. Aquestes dades, que es tradueixen en 396 analítiques (415 a totes les Illes), provenen de la Direcció General de Salut Pública del Govern balear i evidencien el poc efecte que han tingut els intents de conscienciació en la població que ha dut a terme l'administració des que el Decret 34/2009 va regular l'obligatorietat d'aquesta analítica.

58 proves a Porreres, cap a Petra

Les dades varien molt depenent dels pobles. Porreres i Santanyí, amb 58 i 43 anàlisis triquinoscòpiques respectivament, encapçalen la llista. A la coa del rànquing es troben alguns municipis amb molta tradició matancera, com Santa Margalida, Sineu i Petra, on no s'ha fet cap prova. Un dels motius d'aquesta manca d'uniformitat és el repartiment de competències en l'assumpte. Qui fa les matances és el responsable que l'analítica s'efectuï. Ell l'ha de sol·licitar i aconseguir la mostra del porc per dur-la al veterinari que les ha d'analitzar.

L'ajuntament és l'administració que ha de fer la difusió de la campanya i que fa de pont entre el matancer i el manescal. La Conselleria de Salut, per la seva banda, ofereix informació als municipis i els dóna el material necessari. La mateixa Conselleria ha enviat una carta a tots els ajuntaments on no s'ha fet cap anàlisi perquè verifiquin que realment no hi ha hagut cap matança al poble.

Antoni Nadal, tècnic de Medi Ambient de Santa Margalida, lamenta la manca de mitjans que tenen al seu abast els consistoris per fer complir la normativa. La seva tasca és dur a terme la campanya informativa, però no poden -ni en tenen la competència- controlar les matances que es fan als respectius municipis. En el seu cas, a més, el veterinari més proper capacitat per realitzar l'analítica és a Muro. A aquests dos factors s'hi suma la poca predisposició de qui fa matances. "La gent no es pren la molèstia de venir a l'ajuntament a cercar el material", diu Nadal. A Inca, on tampoc es va dur a terme cap prova durant la temporada 2012-2013, l'ajuntament no se n'explica el perquè. Segons afirmà Rosa Tarragó, regidora d'Agricultura, enguany tornen a posar en marxa la campanya d'informació, però sense poder garantir cap resultat positiu.

Un perill real?

Una posició ben diferent és la de Xisca Mora, batlessa de Porreres, el poble on s'han fet més analítiques. "Molta gent fa matances a Porreres", diu, i "nosaltres feim la campanya d'informació des de la legislatura passada, pel bé de tothom", argumenta. Un dels manescals consultats, que no vol que surti el seu nom, ho té clar: "Tot depèn de la implicació dels ajuntaments i molts no són conscients del que podria passar si un dia es detectàs una infecció". Per Nadal, potser aquest seria el punt d'inflexió: "Quan passi alguna cosa, potser en prendrem consciència".

La triquinosi és una malaltia causada pel consum de larves del cuc del gènere Trichinela . Hi ha més de cent espècies que poden ser-ne portadores i una d'elles és el porc. La malaltia es pot agafar si es consumeix carn crua, com podria ser la sobrassada, d'un animal portador. En general, els primers símptomes són gastrointestinals, com nàusees, diarrees i vòmits, i també se sol presentar fatiga. Setmanes després de la ingestió de carn, es pot patir dolor muscular i mal de cap, entre d'altres. En casos molt greus, fins i tot pot arribar a causar la mort. A Balears, la seva incidència és quasi zero i això ha fet que la percepció del risc sigui molt baixa.

A les Illes, un total de 76 veterinaris són "col·laboradors", és a dir, estan capacitats per fer l'analítica . Tal com expliquen des del Col·legi Oficial de Veterinaris de les Illes Balears, la tasca del matancer és tallar un tros de la part del porc anomenada floquet, situada als pilars del diafragma, i guardar-la en una bosseta que haurà pogut aconseguir a l'ajuntament. Després, l'ha de fer arribar al manescal, que ha de tardar un màxim de 48 hores a tenir-ne un resultat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF