Part Forana 29/11/2021

Marratxí crearà un espai al cementeri per a les morts neonatals

S'habilitarà un lloc simbòlic per recordar els infants morts durant la gestació o en néixer

ARA Balears
2 min
Una dona passeja pel cementeri de Palma.

L'Ajuntament de Marratxí proposarà al ple habilitar al cementeri un espai dedicat als difunts neonatals on les famílies puguin anar a recordar els seus infants morts durant la gestació o en néixer.

D'aquesta manera es vol donar visibilitat a la mort gestacional i perinatal. Per això, es planteja un lloc enjardinat per dipositar-hi records, una placa distintiva, un banc on poder asseure’s i un arbre simbòlic.

L'equip de govern vol executar aquesta idea al més prest possible i una vegada aprovada la moció al ple, se'n farà difusió entre les famílies del municipi, així com als hospitals i associacions o entitats de Marratxí que tinguin relació amb la preparació al part com Vincles, Acompanyament i Vincle i Criança.

Tant és així, que s'assignarà pressupost per a la dotació i manteniment d’aquest espai i es crearà un fons de llibres sobre avortaments, dol i mort perinatal, així com de filmografia a les biblioteques municipals. A més, a l'Ajuntament es comprometen a promocionar el dia 15 d'octubre, Dia internacional de la mort gestacional i perinatal, a través de les xarxes socials i promoure xerrades i exposicions sobre la mort i el dol gestacional, neonatal i perinatal, així com il·luminar cada any la façana de l’Ajuntament amb una llum de color lila en record de tots els infants que moren durant l’embaràs o els primers dies de vida.

Segons les darreres xifres publicades a l’Idescat, de l’any 2019, la taxa de mort perinatal va ser d'un 4,57% (defuncions per cada 1.000 naixements). La taxa de mortalitat infantil va suposar un 2,55% (defuncions per 1.000 nascuts vius). Es calcula que a l'estat espanyol moren cada any gairebé 2.500 infants en el període perinatal, 6 infants cada dia, des de la setmana 22 de gestació fins als primers dies de vida. 

stats