Part Forana 11/05/2022

El Pla demana 1,8 milions de fons europeus per solucionar el subministrament d'aigua

Els ajuntaments d'11 municipis han presentat projectes per millorar la xarxa

ARA Balears
2 min
AiGua salina, aigua perduda

Els ajuntaments del Pla de Mallorca han presentat 11 projectes per millorar les xarxes de proveïment d'aigua i reduir les pèrdues a les xarxes municipals. El finançament necessari és d'1,8 milions d'euros provinents dels fons Next Generation de la Unió Europea.

En concret, els consistoris que han presentat projectes són Algaida, Ariany, Costitx, Lloret, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca, ja que els beneficiaris d'aquesta subvenció són els municipis petits i mitjans que tinguin una població inferior a 20.000 habitants.

El gerent de la Mancomunitat del Pla, Joan Cifre, ha explicat que per reduir les pèrdues d'aigua potable en la xarxa de proveïment, primer s'ha de fer una inspecció de tota la xarxa per localitzar fuites mitjançant "un sistema innovador" basat en la introducció i la posterior detecció d'un gas traçador, segons declaracions recollides per Europa Press.

En segon lloc, ha detallat Cifre, s'han d'instal·lar equips de localització remota de fuites que combinin sensors de renou amb tecnologia de transmissió de dades, amb la finalitat de crear una xarxa fixa de sistema de detecció i localització de pèrdues d'aigua. D'aquesta manera, es podran reparar, posteriorment, les fuites localitzades per tots dos sistemes, ha conclòs el gerent.

El Bloc per Felanitx critica que la problemàtica de l'aigua "no s'aborda en profunditat" al municipi

El Bloc per Felanitx ha criticat "la falta d’ambició de l’Ajuntament" a l'hora de presentar projectes als fons europeus per resoldre la problemàtica de l'aigua al municipi. Segons el partit, el Consistori, de moment, ha presentat un projecte estimat en 17.000 euros per instal·lar comptadors d'aigua amb telecontrol i telelectura (similars als comptadors domèstics), segons ha explicat el partit en una nota de premsa.

Ara bé, al ple del mes de maig, l'equip de govern va explicar que els projectes que es volien presentar tenien valor de 5,2 milions d'euros, segons explica la mateixa nota. Un dels programes presentats està encaminat a millorar la xarxa de subministrament d'aigua de Felanitx per reduir el percentatge de pèrdues, actualment estimat en un 37%.

"L’Equip de Govern ha tingut un mes per preparar un bon esborrany de projecte amb actuacions als llocs més problemàtics, com puguin ser el dipòsit del carrer del Molins o la millora de les canonades principals de distribució", han denunciat des del partit municipal.

A banda d'això, des del Bloc consideren que l'Ajuntament "no aprofita" les ajudes de les administracions supramunicipals. Segons argumenten, "el projecte presentat podria ser finançat per la línia d'ajudes que ofereix el Consell de Mallorca, ja que està inclòs dins el Pla d'Acció Contra el Canvi Climàtic". ""De moment continuarem amb pèrdues a la xarxa d'aigua i amb nivells de nitrats superiors als permesos", han conclòs.

stats