Manacor inicia la construcció d'11 habitatges de protecció oficial

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, han assistit a l'acte de col·locació de la primera pedra

L'inici de la construcció d'11 habitatges de protecció oficial a Manacor ha començat aquest dimecres amb l'acte de col·locació de la primera pedra. La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, han assistit a la compareixença juntament amb representants de l'Ajuntament de Manacor i de l' Ibavi .

El projecte de construcció d'aquests Habitatges de Protecció Oficial (HPO) a Manacor ha estat redactat per Catalina Mestre, associada amb  Oliveras  Boix. Es preveu un termini d’execució de les obres de 14 mesos i disposen d'un pressupost d'1,9 milions d'euros. Situats al carrer Lleó XIII i fent cap de cantó amb el carrer de les Moreres, els habitatges es caracteritzen per "la voluntat d'integrar-se amb el paisatge de Manacor", segons apunta Carles Oliver, director de l' Ibavi . La planta baixa de l'edifici "serà tota de marès i s'intentarà que sigui de Manacor". D'aquesta manera, "s'establirà un vincle amb el teixit productiu local", ha afegit Oliver. Hi haurà tres habitatges amb un dormitori i vuit amb dos dormitoris i es construirà un pàrquing amb 11 aparcaments.

A més, els habitatges tindran la màxima eficiència energètica (classe A). Carles Oliver ha destacat que "especialment en les condicions actuals, en les quals molta gent  s' haurà  d'aïllar, creim que és un dret essencial poder estar confinat sense tenir fred a l'hivern i calor a l'estiu".

El batle del municipi, Miquel Oliver, ha volgut recordar que "l'habitatge de protecció oficial ha estat una gran oblidat a Manacor" i ha confirmat que "feia més de  30  anys que no s'hi duia a terme una promoció d'aquest tipus". Miquel Oliver ha insistit en la importància de "desestigmatitzar que aquests habitatges estan reservats per a segons quines classes socials. Pel preu de l'habitatge de Manacor de vegades l'única manera d'accedir a una casa és en les condicions de promocions com aquesta".

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha manifestat que "aquestes polítiques s'haurien de continuar governi qui governi", amb relació a l'aturada de quatre anys en polítiques públiques d'habitatge. També ha fet menció de la condició dels habitatges que es declaren de protecció oficial de per vida, fent front també "al problema de l'especulació urbanística d'aquests espais".

Promocions a l'illa

L'objectiu és arribar als 502 habitatges de protecció oficial construïts a final d'any. Avui dia, Marc Pons ha assegurat que uns 300 ja es troben en procés de construcció. A més, hi ha un altre grup de promocions sobre les quals s'estan redactant projectes, que es troben en fase d'adjudicació o altres fases de tramitació que tenen previst el seu inici l'any que ve: 227 HPO més. El 2021, s'espera arribar als 729 HPO.

D'aquests, enguany s'hauran lliurat 40 habitatges de protecció oficial: una promoció de 5 HPO situada al carrer del Regal (Palma), una altra promoció de 4 HPO a Sant Lluís, 20 HPO que ha adquirit l'Ibavi exercint el dret de tempteig i retracte, i 11 HPO més que en aquests moments estan en rehabilitació.

La inversió pública suma 97,1 milions per als habitatges que ja estan en construcció, els que començaran dins aquest 2020 i els que començaran l'any 2021.